Régió 2017. 05. 23.

FIGYELEM! Óriás tőrösdarázs a dél-komáromi Arany János utcai játszótéren

 

Ezúton tájékoztatjuk a Tisztelt Komáromiakat, hogy a Arany János utcai játszótéren óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) egyedei jelentek meg, melyek védettek.

Európa legnagyobb termetű darázsfaja. Hazánkban elsősorban az Alföldön van jelen, de nagyon ritka. Júliustól augusztusig repül. Fullánkja erős, azonban emberre gyakorlatilag ártalmatlanok, agresszivitást nem mutatnak. A rovar különlegessége, hogy szaporodása a lemezescsápúak lárváihoz kötődik, ezek lárvájába petézik. Jelenlétük félthetően ennek köszönhető. A nőstényük kifinomult érzékszervével azonosítja be az orrszarvúbogár vagy a szarvasbogár lárváit a korhadó fa belsejében, tuskókban, esetleg kiássa a laza talajból, majd fullánkjával pontosan célozva megbénítja őket és a hátukra rakja petéit. A lárvák 2-4 év alatt a bogárpajort belül teljesen kirágják és benne gubóznak be. A kifejlett darazsak viráglátogatók.

Védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft

Irtásuk tilos a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény előírásai alapján.

Érdeklődni a 06 20 588 48 34 telefonszámon vagy Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi referensénél a 34/ 541-346 telefonszámon lehet!

Megértésüket köszönjük!

Komáromi Városgazda Nonprofit Kft., Komáromi Polgármesteri Hivatal

 

Szólj hozzá!