Város 2020. 09. 17.

Átadták a két Komáromot összekötő Monostori hidat

A mai nap során (szeptember 17.) hivatalosan is átadásra került a két Komáromot összekötő, Monostori híd névre keresztelt új Duna-híd. Az átadón Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei, valamint számos közéleti szereplő is tiszteletét tette.

A Monostori híd ünnepélyes átadójának részeként beszédet mondott Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, valamint Igor Matovič, Szlovákia miniszterelnöke is.

Orbán Viktor kiemelte, a hídépítés egyben a jövő építése is, és a járványtól függetlenül az országoknak működniük kell. Ez a mostani átadás is bizonyítja, hogy a Duna nem elválasztja, hanem összeköti a magyar és a szlovák nemzetet. Kiemelte, hogy a történelem arra tanított, hogy egymással szemben nem, csak egymással szövetségben lehetünk sikeresek. Ugyanakkor ezt a térséget önmagában egyik ország sem képes megszervezni, ehhez legalább négy ország kell: Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország.

Igor Matovič úgy gondolja, a jelenlegi időszakban még nagyobb jelentősége van egy ilyen fejlesztésnek, az ideiglenesen visszaállított, fokozott határellenőrzés dacára. Hiszen ez az az időszak, amikor bebizonyíthatják, hogy igenis át tudnak adni egy nemzeteket összekötő hidat. A miniszterelnök ezt követően kitekintett a történelemre is, hogy bár száz évvel ezelőtt a Duna vonalán húzták meg a két ország közötti tényleges határt, azelőtt évszázadokon át éltek egymással a nemzeteink, melyet nem lehet megtagadni. Az épülő hidak pedig ennek az együttélésnek is egy tökéletes szimbólumai. Végezetül elmondta, bízik benne, hogy Orbán Viktorral együtt sok szép hidat adhatnak még át a jövőben.  

A beszédek után sor került a szalag elvágására is, amivel jelképesen megnyitották a Monostori hidat.

Az ünnepélyes átadón Orbán Viktor, magyar- , illetve Igor Matovič szlovák miniszterelnökökön kívül Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke, illetve Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs miniszter és Andrej Doležal szlovák közlekedésügyi miniszter is részt vett.

(Szia, mti nyomán, képek: mti)