Mix 2019. 07. 08.

Átadták a megújult Ráckerti pihenőparkot

Július 4-én csütörtök délután hivatalosan is átadták a víztorony szomszédságában található pihenőparkot. A fejlesztések egy része szponzori támogatással, jelentősebb része pedig a város költségvetéséből valósult meg.

A sikeres pályázat keretén belül a tavalyi év végén 14 ezer eurós támogatást kapott a város a Slovenská Sporiteľňa banktól, aminek köszönhetően kültéri edzőgépek lettek felszerelve a hajdani Ráczkert területére. A cél az aktív kikapcsolódás biztosítása az idősebbeknek és a fiatalabbaknak egyaránt.

A fejlesztés teljes összege közel 50 ezer euró, amihez jelentős részben Komárom város biztosította az anyagi forrást, illetve a kivitelezési munkákban a vízgazdálkodási vállalat is besegített, hiszen a víztorony a KOMVaK vállalat és a város közös szimbólumának minősül. A fitneszgépek megvásárlásán és üzembe helyezésén kívül sikerült rendbe rakni a víztorony környékét is, eltávolításra kerültek  a víztorony külsejét csúfító graffitik, új szemétkukák, padok kerültek kihelyezésre. A város emblematikus építménye végre este is megcsodálható, hiszen Ruman Patrik képviselő javaslatára megvalósult a víztorony megvilágítása is, valamint kamerarendszert szereltek fel, a környék biztonsága és felülegyelhetősége érdekében. Ugyancsak a napokban fejezték be a szomszédos járdaszakasz felújítását, amivel kényelmesebben lehet eljutni a pihenőparkba.

A Ráckert valamikor a komáromi foci otthona volt, innen indult 119 éve a KFC. Ennek emlékét egy korábban elhelyezett tábla hirdeti, most pedig Szénássy Tímea képviselőnő javaslatának megfelelően egy teqball pályát helyeztek ki, ahol a focilabdával lehet zsonglőrködni.

„Az elsődleges cél az volt, hogy a víztorony és környéke ismét kellemes, aktív pihenőövezetté váljon, kikapcsolódó szépkorúakkal és családokkal népesüljön be. A nemrégiben átadott Rózsakert mellett egy másik lehetőség, ahol aktívan kikapcsolódhat a család minden tagja. A szervezett sportélet, a klubok támogatása mellett fontos cél, hogy minél több komáromi mozogjon” – mondta el Keszegh Béla polgármester.

Az 1902-ben épült romantikus stílusú, 28 m magas víztorony a város egyik legmagasabb pontján, az ún. Rácz-temetőkerten helyezkedik el. Az épület eredeti külsőjével ma is üzemképes 500 köbméter víz tárolására alkalmas.

(komarno.sk)