Város Dél-komárom 2024. 04. 29.

Átadták a városi elismeréseket

Városunk ünnepe ezúttal is a közös testületi üléssel kezdődött április 26-án, melynek az észak-komáromi Tiszti Pavilon adott otthont – írja a komarom.hu.

Dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármester és Keszegh Béla észak-komáromi városvezető köszöntőjükben így fogalmaztak: a programsorozat kezdete, április 26., kitüntetett dátum történelmünkben. 1849-ben e napon az egyesített hazai erők sikerrel tartóztatták fel a sokszoros túlerőben lévő császári csapatok ostromát! Az elmúlt több mint három évtized alatt a rendezvény térségünk legnagyobb, legszínesebb programot kínáló, magas színvonalú produkciókat felvonultató szezonnyitó fesztiváljává nőtte ki magát.

A közös testületi ülésen Dr. Molnár Attila elmondta, hogy a Komáromi Napok az összetartozás, a barátság, a szeretet szimbóluma. Keszegh Béla, észak-komáromi városvezető kiemelte, hogy ezt a tavasz legnagyobb fesztiválja, mely a szórakozás mellett családi programokat, kiállításokat, előadásokat, sportesemények foglal magába, megmutatva, hogy Komárom tényleg egy határtalanul jó város.

Az ülésen dr. Molnár Attila polgármester és dr. Baksa-Ströcker Renáta, Komárom Város jegyzője adták át a délkomáromi kitüntetetteknek a Díszpolgári címet, a Pro Urbe és a Polgármesteri díjakat.

Komárom Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2024. évben Komárom Város posztumusz díszpolgári címet adományozott városunk korábbi polgármesterének, Zatykó Jánosnak, és díszpolgári címet Hornig Rudolfnénak, Komárom korábbi alpolgármesterének.

Komárom Városért Emlékérmet (Pro Urbe) vehetett át Nagy Attila Ákos református lelkész, Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum, illetve a Brigetio Öröksége Látogatóközpont igazgatója, dr. Szakál Imre Ignác, a Komáromi Selye János kórház orvos-igazgatója, valamint Horváth István, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Komáromi Csoportjának vezetője.

Komárom Város Polgármesteri díjban részesült Keller Tiborné, aki Felvidéki kitelepítések legidősebb tanúja, a Kecskés László Társaság tagja, a Brigetio Kerékpáros Sportegyesület és
Komáromi Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Észak-Komárom városvezetése polgármesteri díjban részesítette Bödők Gergely történészt, a Kikötő Polgári Szalon beszélgetőestjeinek szervező műsorvezetőjét, Jana Mačicovát, a Komáromi Regionális Művelődési Központ szakdolgozóját, Szabó Csekei Tímeát, a Duna Menti Múzeum művészettörténészét, Dávid Štumpf animációs filmrendezőt és Várady Kornélia iskolaigazgatót, az örsújfalui ÉS?! Színház vezetőjét-rendezőjét és ezen városrész kulturális életének szervezőjét.

Pro Urbe-díjat vehetett át Ľudovít Gallovich, a helyi Dunaj folklóregyüttes volt művészeti vezetője és koreográfusa, és RNDr. Holczhei Árpád, a Selye János Gimnázium nyugalmazott tanára. A testület In memoriam Pro Urbe-díjat ítélt meg Alapy Gáspárnak, Dél-Komárom első polgármesterének,

A Komárom Város Díszpolgára kitüntető cím ez évben Miroslav Jaška magiszterhez, a komáromi kórház igazgatójához került.

A Komáromi Napok programsorozat egészen május 1-ig folytatódik! Az észak-komáromi eseményekről ITT a dél-komáromiakról pedig ITT tájékozódhatunk!