Város 2017. 08. 15.

Átadták az épülő új híd magyarországi munkaterületét

Tegnap, augusztus 14-én a dél-komáromi Városháza dísztermében került sor arra a szakmai egyeztető tanácskozásra, melynek keretében hivatalosan is megtörtént a várhatóan 2019 végére elkészülő új Duna-híd magyarországi munkaterületének átadása.

A fórum kezdetén dr. Molnár Attila polgármester köszöntötte a megjelent szervezetek képviselőit. A városvezető elmondta: történelmi időket él Komárom, hiszen 6 – 8 év alatt, mintegy 70 milliárd forint fejlesztési összeg érkezik a városba. Arra, hogy ilyen rövid időtávon ennyi forráshoz jusson (Dél)-Komárom, még nem volt példa a város életében. Az új Duna-híd megépítésével kapcsolatban a polgármester köszönetet mondott a kormányzatnak, valamint mindazon szervezeteknek, amelyek részt vettek az átkelő megépítésének szakmai előkészítési munkáiban. A városvezető hangsúlyozta, a híd olyan mértékű fellendülést hozhat a város életében, amelyet jelenleg még el sem tudunk képzelni. A következő évek, évtizedek minden bizonnyal az északi szomszédunk felé mutató gazdasági, turisztikai és társadalmi kapcsolatok erősödéséről fognak szólni a hídnak köszönhetően.

Ahogy azt a magyarepitok.hu korábban már megírta a nyertes ajánlatot a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium adta a hídra. A kivitelezés nettó összege közel 28 milliárd forint.

A tervezett híd a komáromi vasúti összekötő hídtól 170 méterre nyugatra épül meg, elkerülve mindkét Komárom belvárosát. Az új közúti híd megépítése után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt, így jelentősen mérséklődik a lakott területek zaj- és környezeti terhelése, illetve gyorsabbá és biztonságosabbá válik az átkelés.

További jelentősége, hogy a két város közt meglévő közúti hídon, az Erzsébet-hídon 22 tonnás súlykorlátozás van érvényben, emiatt a két ország közti teherforgalom csak nagy kerülővel, Vámosszabadi (Medve) illetve Esztergom felé kerülve tudja keresztezni a Dunát. Az új híd teherbírása ezt a problémát megoldja.

A 600 m hosszú hídon kétszer egy sávos főút vezet majd át, valamint kerékpárutat és gyalogos járdát is kialakítanak. A belterület közelsége miatt közvilágítást, az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A hídszerkezet egypilonos, ferdekábeles híd, ortotróp acél pályalemezzel. A híd öt nyílásból áll, melyek közül három a meder felett, kettő pedig a szlovák oldali ártéren található. A pilon magassága az útpálya felett 94,5 m.

Az új híd és a hozzá csatlakozó útszakaszok forgalomba helyezése 2019 őszére várható.

A kétoldali útcsatlakozás két külön beruházásban valósul meg, a Magyarországon tervezett út az 131-es főút, Komárom déli elkerülő úthoz csatlakozik majd. Ezen a szakaszon két körforgalom és két kisebb híd lesz, egyik az ipartelepi kerékpárút, a másik a Koppány vezér út felett.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt a Nemzeti infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban valósul meg, uniós, szlovák és hazai forrás felhasználásával.

Komárom Város Hivatalos FB-Oldala

Szólj hozzá!