Fotók Dél-komárom 2020. 05. 18.

32 tehergépkocsival végezték az új Duna-híd próbaterhelését (KÉPEK)

Rendben lezajlott a statikus próbaterhelés az új komáromi Duna-hídnál. Az adatok kiértékelése még néhány hetet igénybe vesz. A híd építése a végéhez közeledik, már csak a befejező munkálatok vannak hátra – írja honlapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zrt.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az új komáromi Duna-híd építése, a hétvégén tartották ugyanis a híd próbaterhelését.

A próbaterhelés során statikus és dinamikus terhelést végeztek, a hídszerkezet különböző részein, elemein mérték az ezek hatására bekövetkező alakváltozásokat, az egyes szerkezeti elemekben keletkező feszültségeket.

Az új komáromi Duna-híd esetében a statikus próbaterhelést 32, egyenként 31,6 tonna súlyú tehergépkocsival végezték, összesen 16 teherállás kombinációban. A dinamikus terhelés során két tehergépkocsi haladt át a hídon 5, 20, 40, 60 km/órás sebességgel. A próbaterhelést és a méréseket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének szakemberei végezték el.

A híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik. A szigetelés elkészült, a héten pedig az aszfaltburkolat megépítése is megtörténik. Folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése. A magyar oldali csatlakozó útból egy kb. 25 méter hosszú szakasz befejezése is hátra van még.

A beruházással kapcsolatban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta“A magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok a 2010 utáni időszakban rohamtempóban fejlődnek. Több Ipoly-híd és az esztergomi teherkomp átadása után a tavalyi év végén, az M15 négysávossá bővítésével létrejött a teljes értékű autópályás összeköttetés a két főváros, Budapest és Pozsony között. Az idén elkészülő új Duna-híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát. Az M30 folyamatban lévő kivitelezésével a Budapest-Miskolc-Kassa vonalon is megvalósul a magas színvonalú sztrádakapcsolat. Az autópályával ráadásul a Kelet-Közép-Európa belső, észak-déli irányú gyorsforgalmi összeköttetését biztosító Via Carpatia folyosó utolsó hazai szakasza is megépül.”

Az új komáromi Duna-híd kivitelezését a H-M DUNAHÍD Konzorcium végzi nettó 91,2 millió euró értékben.

A kivitelezés koordinátora Magyarország, a projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a szlovák Közlekedési és Építési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Slovenská správa ciest (SSC) Szlovák Közútkezelő Társaság beruházásban, uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg. A projekt teljes költségének közel 85 százalékát a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatási alap finanszírozza.

(nif.hu)