Oktatás 2024. 03. 12.

Az 56. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny szlovákiai fordulója a Selye János Gimnáziumban

A komáromi Selye János Gimnázium a Magyar Kémikusok Egyesületének Kémiatanári Szakosztálya segítségével a Felvidéken tizenkilencedik alkalommal a 2023/2024-es tanévre is meghirdette a magyarországi Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyt.

A verseny felvidéki főszervezője Andruskó Imre, a versenybizottság további tagjai: Fiala Andrea és dr. Habán László, a Selye János Gimnázium kémia szakos tanárai. A verseny titkára Fehér Erzsébet.

Az elméleti verseny anyaga az általános iskolában és a középfokú iskolákban tanult kémia, kategóriánként értelmezve. Az elméleti tudás kiterjed az alkalmazott és a környezeti kémiára, valamint a kémia történetének magyar vonatkozásaira. A gyakorlati versenyen a térfogatos elemzésben kell jártasságot bizonyítani. Az első forduló iskolai írásbeliből, a második forduló (szlovákiai döntő) írásbeliből és gyakorlatból, a harmadik – országos – forduló Debrecenben írásbeliből és gyakorlatból áll.

Az I. kategóriába a gimnáziumok első évfolyamának tanulói, a II. kategóriába a gimnáziumok második évfolyamának diákjai tartoznak.

Csütörtökön, 2024. február 29-én 9-től 13 óráig a Selye János Gimnáziumban zajlott a szlovákiai forduló, amelybe 15 diák kapcsolódott be. Gimnáziumunkon kívül kategóriánként két-két diák vett részt a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnáziumból (VÁR), a galántai Kodály Zoltán Gimnáziumból (KZG) és a somorjai Madách Imre Gimnáziumból (MIG).

A verseny végeredménye:

I. kategória 1. helyezett Sándor Réka (MIG), 2. helyezett Hübsch Maja Virág (SJG), 3. helyezett Magyarics Amina Emma (SJG);

II. kategória: Nagy Zsombor (VÁG), 2. helyezett Farkas Zsófia (SJG), 3. helyezett Ďurčovoč Ádám (SJG).

2024. április 5-től 7-ig zajlik majd az országos – kárpát-medencei forduló Debrecenben, ahol két-két diák, a kategóriák első két helyezettje képviseli Szlovákiát.

A győzteseknek sok sikert kívánunk a magyarországi döntőben! Köszönjük a Magyar Kémikusok Egyesülete segítségét, kiváltképp a MKE titkárságán Androsits Beáta asszonynak.

PaedDr. Králik Zsuzsanna