Kultúra 2016. 10. 05.

Az aradi vértanúk emléknapja

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg.

A környéken a következő időpontokban zajlanak a megemlékezések: 

ÉSZAK-KOMÁROM – A hagyományokhoz hűen Komáromban idén is két helyszínen lesz megemlékezés. Október 6-án 17 órakor, a Klapka téren kerül sor a megemlékezés első részére, ahol dr. Tőkéczki László budapesti egyetemi tanár mond beszédet. Verset szaval Boráros Imre és fellép a Concordia énekkar is. Az ünnepség második részében az Angol-parkban a mártírok emlékoszlopánál kerül sor a koszorúzásra és a gyertyagyújtásra. Közreműködik dr. Farkas Adrianna tanárnő és a Selye János Gimnázium diákjai, valamint a Klapka György Dalkör.

DÉL-KOMÁROM – 10:00 órától az Aradi Vértanúk terén zajlik a városi megemlékezés. A műsort az Alapy Gáspár Szakiskola diákjai adják. Beszédet mond Oláh Kálmán, az iskola történelemtanára.

GÚTA – Október 6-án, 17 órakor a gútai Szent Rozália emlékparkban tartja megemlékezését az MKP városi szervezete. Ünnepi beszédet dr. Viola Miklós, az MKP városi szervezetének elnöke mond. A koszorúzás után a résztvevők elhelyezik az emlékezés mécseseit.

ÓGYALLA – Október 6-án, a városi kultúrház előtti emlékpark kopjafájánál kerül sor az ógyallai megemlékezésre, amelyen Allér Péter tanár mond ünnepi beszédet. A Basternák László Polgári Társulás szervezésében megrendezésre kerülő megemlékezés gyertyagyújtással ér véget.

NASZVAD – A naszvadi alapiskola diákjainak emlékműsorát október 6-án, 17 órakor tartják meg a kultúrközpont kamaratermében, ahol a vendégeket Becse Norbert, az MKP járási elnöke, az iskola igazgatója fogadja.

Forrás: DUNATÁJ 

Szólj hozzá!