Mix 2020. 12. 11.

Az eddigieknél nyugodtabb karácsonyra készül Lantos Borbély Katalin, a For You énekesnője

A For You acapella együttes énekesnőjeként az adventi időszak Lantos Borbély Katalin számára ezidáig leginkább a koncertezésről szólt, a jelenlegi korlátozások miatt idén viszont sokkal nyugodtabban fognak telni az ünnepek Katica és családja számára. A karácsonyi hagyományokról, az ünnepi hangulatról és a készülődés időszakáról kérdeztük a háromgyerekes anyukát.

December beköszöntével már szinte kopogtat a karácsony az ablakon. Így van ez Lantos Borbély Katica, a For You együttes énekesnőjének családjában is, akiknél szintén már előkerültek a karácsonyi díszek és megkezdődött a készülődés az ünnepekre. Bár Katica három kislánya még óvodás és kisiskolás korban vannak, férjével együtt az énekesnő már most igyekszik bevonni őket a karácsonyi előkészületekbe. Ehhez pedig egy igazán egyedi ötlet is társul. „Én egy vallásos, mélyen hívő családból származom és igyekszem gyermekeimet is erre nevelni. Férjemmel ilyenkor úgy hangolódunk az ünnepekre, hogy próbálunk kicsit lemondani olyan dolgokról, amiket év közben lehet olykor túlzásba viszünk. Valójában kicsit mintha egy második böjti időszak lenne. De ez nem az önmegtartóztatásról szól, sokkal inkább a belső megnyugvásról és a lélek felkészítéséről a karácsonyi hangulatra. Gyermekeinkben is próbáljuk erősíteni, hogy ilyenkor még a szokásosnál is legyenek figyelmesebbek. Ezért minden évben csinálunk számukra egy-egy adventi naptárat, amibe a Jézuska vagy Angyalka minden napra bekészít valami finomságot, de cserébe egy jó cselekedetet is kér tőlük. Olyan apró feladatokról van szó, mint például párosíts össze 5 zoknit, hajtsd össze a ruhádat, vagy menj oda 3 barátnődhöz és légy velük figyelmes, kedves. Így karácsonyig tulajdonképp mindenkinek lesz a tarsolyában 24 jó cselekedet, miközben ők is kapnak figyelmességet. A legjobb az egészben, hogy izgatottan várják, arra a napra milyen feladat jut számukra“ – mesélt a családi hagyományokról Lantos Borbély Katica.

Bár Katicáék otthona a gyermekek segítségével burkolózik karácsonyi köntösbe, a nagyobb dolgok még meglepetésszerűen történnek, hiszen például nem csupán az ajándékokat, de a karácsonyfát is még a Jézuska hozza. „Az adventi koszorút már korábban megcsináltuk, kikerültek a hópihék és az égők az ablakba, együtt díszítjük a házat. Johanna lányom nem rég madáretetőt készített az iskolában, Eszterkém az oviban pedig adventi koszorút csinált. A legtöbb dolgot igyekszünk mi is otthon sajátkezűleg elkészíteni és örülök, hogy az óvodában és az iskolában is ezt erősítik bennük. Most még, míg kisebbek, szeretnénk meghagyni őket a fantáziavilágukban, bár a férjemmel már beszélgettünk, hogy legidősebb kislányunk, Viktória jövőre talán eléri azt a kort, amikor már kicsit változtatnunk kell ezen. Lehet, jövőre az angyalka hozza majd a karácsonyfát és együtt fogjuk feldíszíteni“ – avatott be az ünnepi készülődésbe a For You énekesnője.

Katicáék családjában a szenteste hosszú éveken át a nagyszülőkkel és rokonokkal együtt telt, most azonban a járványügyi korlátozások miatt nagy eséllyel szűk családi körben zajlik majd. „A mi családunkban december 23-án, éjjel jár a Jézuska és másnap, mikor felkelnek, ott találják a feldíszített karácsonyfát, alatta pedig az ajándékokat. A Szenteste általában a férjem szüleinél zajlik, ott összegyűlik az egész család, testvérek, gyerekek, unokák, majd elmegyünk az éjféli misére. Másnap általában az én anyukámhoz szoktunk menni. Emellett Eszterkém december 26-án született, Viktóriám pedig 28-án, szóval számunkra ebben az időszakban a születésnapi ünneplésekből sincs hiány. A jelenlegi helyzet miatt viszont nagyon úgy tűnik, hogy ezúttal merőben máshogy fognak kinézni az ünnepek. Nem csak azért, mert csupán a férjemmel és a gyerekekkel fogunk karácsonyozni, hanem, mert idén a karácsonyi vacsorát is én fogom megfőzni, ami az elmúlt évek után kihívás lesz a számomra (nevet)“ – mesélt az idei karácsony várható újdonságairól.

A család mellett az együttes életére is komoly hatással vannak a járványügyi intézkedések, hiszen Katica számára az adventi időszak immár évek óta kéz a kézben járt a koncertezéssel. Az idei évben viszont ez is jócskán megváltozott, hiszen a korlátozások miatt a minimálisra szorultak vissza az ilyen jellegű szereplések. „Az előző években az adventi időszak nagyon sűrű volt számomra a koncertek miatt. Az elmúlt években szinte kivétel nélkül 22-23 koncertünk volt, csak decemberben. Az idei évben jelenleg kettőt tartunk számon és bízunk benne, hogy ez a kettő legalább összejön. Így viszont most sokkal több idő jut a családra. Teljes mértékben kiélvezhetem a gyerekek jelenlétét, nem kell mással foglalkoznom, másra gondolnom, csak arra, hogy velük legyek. Szóval egyrészt nagyon jó, hogy nyugodtabban fognak telni az ünnepek, másrészt zenészként nyilván nehezen élem meg a tehetetlenséget“ – mondta Katica az együttessel és a családdal kapcsolatban.

Az elmaradt koncertek miatt a For You-nak éppen ezért más utakat kellett keresnie, hogy el tudjanak jutni rajongóikhoz. Legújabb, karácsonyi CD-jükön szlovák, cseh, angol és magyar karácsonyi dalok is felcsendülnek. „Már augusztusban elkezdtünk vele foglalkozni és hát mit mondjak, elég fura volt a 40 fokos melegben karácsonyi dalokat énekelni (nevet). Az együttes 4 szlovák tagja mellett én vagyok az egyetlen magyar nemzetiségű énekes. Ennek megfelelően folyamatosan igyekszünk ezt erősíteni, így a magyar vonal is mindig megjelenik a koncertjeinken és lemezeinken. A legújabb CD-nknek hallható 12 karácsonyi dal között egy magyar is megtalálható, ami abból a szempontból is különleges, hogy az együttes szlovák tagjai is magyarul énekelnek benne. Az idei adventi időszakban is sok helyre vártak minket, mivel azonban a korlátozások nem teszik lehetővé a legtöbb koncert megtartását, ilyen formában szeretnénk eljutni hallgatóinkhoz, rajongóinkhoz“ – zárta végezetül Lantos Borbély Katica.

(György Ádám; megjelent: az AhojSzia havilap decemberi számában)