Kultúra 2019. 06. 20.

Értékeket közvetítő szórakoztatás minden korosztálynak

Ha a világ zenéi közt tennél egy varázslatos körutazást… Ha egy kicsit másra vágysz… Ha elvonatkoztatnál a rétegzenétől… Irány a változatos muzsikaszó már most hétvégén, hiszen jön a jubileumi, negyedévszázados múltra visszatekintő 25. Borostyán Fesztivál a komáromi Tiszti Pavilon Amfiteátrumában.

Az évente megrendezett fesztivál szinte minden stílust lefed! Megzenésített versek, a világ-, az instrumentális-, és a népzene pódiuma ez, ahol a komolyzenén és a dzsesszen kívül, a pop, rock és a blues ütemei is teret kapnak. Az elmúlt évadok során több mint 160 fellépő és 20000 néző fordult már meg Komárom kulturális életének ezen programján, a minőségi élmény pedig évről évre garantált.

A szervezés a Borostyán Együttes nevét fémjelzi, akik a Kaláka Fesztivál mintájára megálmodták ennek felvidéki változatát is. „Szerettünk volna hasonló zenés fesztivált létrehozni, mint amilyennek részesei voltunk a Diósgyőri várban.“ – mondta el Nagy László főszervező, a Borostyán Együttes tagja. „Kezdettől fogva fellépési lehetőséget biztosítunk fiatal tehetséges előadóknak is a profi előadók mellett. Több éven  át gyerekkoncerteket is szerveztünk, hogy a legkisebbek már kicsi korukban megismerkedjenek az értékes, élő zenei produkciókkal.“

Számos ismert és kevésbé ismert hazai, magyarországi, vajdasági, de még szenegáli fellépőnek is biztosított már teret az esemény, a kínálat pedig idén is méltán vonzza a közönséget. A verséneklő és ír népzenét játszó Borostyán Együttes mellett idén fellép:

TOMPOS KÁTYA, HRUTKA RÓBERT, KALMUS FELICIÁN TRIÓ – HOLDJÁRAT c. műsora – A Magányos csónak előadónője közel sem lesz magányos a színpadon. Jazz, pop és világzenei előadással érkezik a Junior Prima Díj (2010), a Gundel Művészeti Díj (2009), a Bárka Színház legjobb színésznő díj (2007) és a Máthé Erzsi-díj (2005) birtokosa különleges előadókkal kiegészülve.

ESTENDØNA zenekar fiatal, Farnad környéki zenészekből áll, akik eltérő zenei világukat igyekeznek eggyé szőni, így zenéjük a népi motívumoktól kezdve a funk hangulatán keresztül egészen a rockos riffekig pendít akkordokat. Nevükhöz fűződik a Gímesi Művelődési Tábor új himnusza Vagyunk címmel, de az A38 színpadán is felcsendültek már dalaik, így az M2 Petőfi TV nézői is megismerhették őket, sőt, a Pátria Rádióban is egyre többet szólnak szerzeményeik.

FOR YOUÖt fiatal énekes, akik úgy döntöttetek egyesítik hangjukat és hangszerek használata nélkül populáris hazai és külföldi slágereket szólaltatnak meg acapella stílusban – Európában egyedülálló módon, angol, magyar és szlovák nyelven egyaránt.

KORPÁS ÉVA ÉS ZENEKARA – FECSKÉM c. műsora – a komáromi Fonogram-díjas népdalénekesnő világzenei berkekben is mozog. A középpontban álló népdal köré szőtt zene az akusztikus dzsessz, a folk, a kortárs klasszikus zene és a könnyűzene elemeit ötvözi. Stílusok fúziója ez, mely izgalmasan komponált folyamatokkal tarkított zenei élményt nyújt.

LAST BLUES BAND – öttagú formáció zongora, dob, basszusgitár, gitár, ének és szájharmonika kíséretében. Az együttes egy tapasztalt, tehetséges zenészekből álló, Gúta-Ifjúságfalva-Farkasd-Ímely tengelyén működő fiatal, lendületes csapat. Zenéjükben többek között elegyedik a blues, jazz, swing, funk, rock&roll, rock, kizárólag magyar nyelven.

MAKÁM – gitár, oboa, bőgő, tabla, szaxofon, fuvola, basszusgitár, dob, marimba, kaval, hegedű, klarinét, furulya, udu, cajon, derbuka, xilofon… és már szól is a ritmus. A különleges hangszerpark észak-indiai, bolgár és afrikai elemeket is tartalmaz, melyek hamar népszerűvé tették az együttest. Improvizáció, Bartóki kamarazenei vonal és a kortárs zene egyvelege az övék, melyet többek közt Grazban, Veronában, Koppenhágában, Varsóban, Triesztben, Milánóban, Nantes-ban, Münchenben, Prágában, sőt, még Indiában, Moszkvában és Luxemburgban is bemutathattak már. Az együttesről film is készült Zolnay Pál közreműködésével az MTV megbízásából. CD-jük nemzetközi sikereként a World Music Charts éves listáján az első 15%-ban szerepel. Énekes szólistái voltak Palya Bea, Bognár Szilvia és Szalóki Ági. Idén Magyar Bori énekesnővel lépnek színpadra.

VARGA RICHÁRD – a magyarszakos tanár a Tompa Mihály Országos Verseny zsűrijének tagja. A slammer, költő gitárral a kezében erősíti a verséneklő vonalat és Cseh Tamás dalaiból merítkezve az ő hagyományait viszi tovább.

„Ilyen sokszínű zenei kínálattal várjuk az érdeklődőket, reméljük mindenki talál magának kedvére valót.” (A szervezők)