Mix 2019. 05. 14.

Az Élet Menete 2019

Miért éppen Auschwitz?

Miért nem Srebrenica, Kambodzsa, Bloemfontein, Ruanda, az ukrán Holodomor, az örményországi népirtás vagy az észak-amerikai indiánok tragédiája? (…és a sor – sajnos – nem teljes.)

A válasz egyszerű, de annál bonyolultabb.

Auschwitz a legközelebb van…

Természetesen a leegyszerűsített földrajzi jelző további jelentéseket is takar, hiszen e közelség egyben érintettséget, részvételt és idő-térbeli következményeket is magába foglal.

2019. április 30. és május 3. között a gimnáziumunk diákjai immáron másodszor vettek részt Az Élet Menete nevezett rendezvényen, amelyet Az Élet Menete Alapítvány budapesti szervezőinek köszönhettünk.

A nemzetközi holokauszt emléknapot évről-évre Auschwitzban rendezik meg. Ezen az emléknapon több mint 50 országból érkeznek fiatalok és idősek, zsidók és nem zsidók, hogy a vészkorszak áldozatainak tiszteletére megtegyék az egykori halálmenetek egyik útvonalát Auschwitz I. és Auschwitz II. – Birkenau között.

Így tettünk mi is.

A négy napos program a Dohány utcai zsinagógában kezdődött majd a krakkói Kazimiers-negyedben folytatódott. A rendezvény további két napja, szinte teljes egészében, Auschwitzban és Birkenauban zajlott. Ez lehetőséget teremtett mindannyiunk számára, hogy mélyebben megismerkedhessünk a vészkorszak kérdéseivel, és ezt nemcsak a lelkes budapesti vezetőinknek köszönhettük, hanem az auschwitzi barakokkban létrehozott emlékkiállításoknak is, amelyek sokszor a művészet univerzális nyelvezetével kiegészítve segítették a történelem száraz ismereteinek a befogadását. Hazérkezésünkkor a Duna-part Cipőinél gyújtottunk mécseseket.

***

Az Élet menete ideje alatt mindannyian kék kabátban voltunk. Így a két tábor között vonuló kék kabátos embertömeg hosszú folyóra hasonlít. A Tóra szerint a folyó az idő szimbóluma: az időé, amely nem moshatja el az emléket.

Az Élet menete üzenete valójában ez, hogy emlékezni és emlékeztetni kell – mert az emberi sötétség láthatatlansága, ha láthatóvá válik, köszönhetően a tömegeket manipuláló propagandának – szörnyeket és szörnyűségeket szül. Ezen nem léptünk túl, ma is aktuális.

***

Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar állampolgár volt, mintegy félmillióan voltak.

***

A lengyel parlament 1947 júliusában döntött arról, hogy a koncentrációs tábor fennmaradt részén, Auschwitz I és II. területén létrehozza az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumot. Az UNESCO 1979-ben nyilvánította a világörökség részévé a helyet.

„Auschwitz igazi problémája az, hogy megtörtént, és ezen a tényen a legjobb, de a leggonoszabb akarattal sem változtathatunk.“ –Kertész Imre

(Szöveg: Szabó Gábor, Kép: Laux Georgina és Az Élet Menete Alapítvány)