Város 2022. 10. 19.

Az ellenfél tábora is elismerte, hogy Ildikó meggyőző volt

Október 12-én zajlott Komáromban a két legesélyesebb polgármesterjelölt vitája, ahol Bauer Ildikó, a Szövetség jelöltje a független regnáló polgármesterrel, Keszegh Bélával vitázott. Közeledve a választások napjához Iván Tamást, a Szövetség komáromi helyi szervezetének elnökét kérdeztük, hogyan értékeli az eddigi megmérettetést.

Látta a vitát?

Hogyne! A csapattal jelen voltunk. 

Kezdjük a sűrűjében: Önt személyesen is említették. Állítólagosan felkérték a jelenlegi polgármestert, hogy a választásokon induljon a Szövetség színeiben. Mi ebből az igaz?

Tudva levő, hogy a Szövetség megalakulásával célunk volt  Dél-Szlovákiát feloldozni az alól a büntetés alól, amit kiróttak rá, mióta nincs parlamenti képviselete.  A békés együttélés mellett a kisebbségi lét miden nyűgjét felvállalva beleállunk minden feladatba. Az önkormányzati választásokra készülve is az ügyek menti politizálást, a közös érdeket fogalmaztuk meg alapvetésként. Egy elkötelezett pártként Keszegh Bélával is kezdeményeztünk egy informális találkozót, hiszen nem engedhetjük meg magunknak, hogy Komárom hivatalban lévő magyar polgármesterét ne kérdezzük együttműködésről. 

Tehát igaz a megkeresés…

Természetesen. Azt szeretném leszögezni, hogy mi nem pozíciókat osztunk, hanem munkát. Ezért Keszegh úr sem a polgármesteri jelöléssel volt megkínálva, hanem terveinket vázoltuk, az együttműködés lehetőségét mértük fel. Ezzel kapcsolatban ő leszögezte, hogy a Szövetség támogatását elfogadja, de ő függetlenként el szeretne indulni a polgármesteri választásokon. Jelezte, hogy szóba jöhetnek más szlovák pártok támogatásai is. Ugyanakkor megerősítette, hogy a megyén, illetve a parlamenti választásokon kész támogatni a jelöltjeinket. Örömmel veszem, hogy az elképzeléseink vállalhatóak számára. Felelős politikusként hivatali kötelességünk volt ezt a tárgyalást megejteni, de még a látszatát is el szeretném kerülni, hogy ő a mi jelöltünk lett volna valaha is.

Pedig így értelmezte…

Nyilván minden ember hiúságának jót tesz. Ezzel szemben, mi akkor azzal voltunk elfoglalva, hogy a helyi szervezet olyan szakemberekkel tudjon együttműködni, akik a városvezetés minden területét lefedik. Ez a része sikerült is, majd így lett ennek a csapatnak az egybehangzó ajánlásával Bauer Ildikó a polgármesterjelöltünk.

Jól döntöttek?

Tisztában voltunk vele, hogy jól döntöttünk, a lakosokkal való konzultáció erre a legjobb visszaigazolás. Azt gondolom, hogy Ildikó a személyes találkozókon nagyon is megtalálja velük a hangot. Ezeken a találkozókon az érződik, mintha az emberek 20 éve nem láttak volna a saját környezetükben képviselőt. Sosem kérdezték őket semmiről.

A vita során azért jócskán ütköztek a jelöltek…

Igen! Üdvözlöm ezt a fajta véleménycserét. Nyilvánvalóvá teszi a különbséget. 

Miben látja a legnagyobb különbséget?

Ugye már az is kézzel fogható, hogy nem cirkuszi mutatványosdi, hanem kulturált párbeszéd zajlott. Azt gondolom, hogy látványos Ildikó tényeken alapuló tárgyilagos számonkérése a városvezető irányába. Objektív szempontok alapján értékel és kérdez. Hallhatták, hogy nem nyugszik bele abba, hogy mennyi kilométer útszakasz újult meg, hanem átgondolja, hogy az kerülhetett-e annyiba, amennyibe került. Az pedig még ennél is  sokkal fontosabb, hogy a vita során nem kaptunk választ arra, hogy végül mennyibe is került. A telekmutyiban nem hagyja magát megvezetni területalapon, hanem ott is a városi vagyont védi értékben. Leolvasztotta a biodíszletet a teljesítménynek beállított fejlesztésekről. Az alpolgármesterséggel együtt 8 éve hivatalban lévő polgármester nem szokott a tényalapú számonkéréshez. Azt gondolom, hogy Ildikó ezzel is újat mutatott. A körmondatokban terelő polgármester hatásvadász gondolatait kiütötték Ildikó tömören megfogalmazott frappáns kontrái. 

Tehát elégedettek voltak?

Mindig van fejlődnivalónk. Az egy komoly visszaigazolás, hogy az ellenfél tábora is elismerte, hogy Ildikó meggyőző volt.

Köszönöm a beszélgetést! Sok sikert a választásokhoz!

(x)