Mix 2019. 12. 18.

Minden évben mindenkinek gazdagabb karácsonyt!

Beszélgetés Iván Tamás közgazdásszal, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók elnökével, a Baross Alapítvány igazgatójával.

  • Politikusként és közéleti emberként egy meglehetősen hektikus időszakot tudhatsz magad mögött az idei karácsony előtt…

Így van, meglehetősen eseménydús volt az utóbbi időszak. Pontosabban az utóbbi három évben gyorsultak fel igazán az események. Közel 3 éve alapítottuk meg a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségét. Azóta több mint 500 vállalkozó csatlakozott hozzánk és a megannyi rendezvénynek, üzleti fórumnak, találkozónak köszönhetően egyre nagyobb igényt éreztünk a vállalkozók részéről arra, hogy megnyissuk kapuinkat minden vállalkozó előtt – kortól függetlenül. Úgy döntöttünk, hogy a III. Felvidéki Vállalkozói Expo keretében új névre kereszteljük szervezetünket és immár Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége név alatt folytatjuk a munkánkat.

A elmúlt időszak más okból is fontos volt, hiszen novemberben jelentek meg a Felvidéki Gazdaságélénkítő Program új, kisléptékű pályázati felhívásai. Összesen 22 fórumon mutattuk be a lehetőséget, 16 járásban és így több mint 4000 vállalkozóval sikerült személyesen is egyeztetnem. Nagyon sok erőt adott számomra, hogy ilyen erős a dél-szlovákiai vállalkozói szektor és hogy ennyi elszánt, agilis vállalkozó munkálkodik még ma is régióinkban. Számomra ők a mindennapok hősei hiszen ahelyett, hogy elvándoroltak volna, itthon maradtak és itt építik fel saját maguk és családjuk  számára a jövőt, magyarként és lokálpatriótaként.

  • Milyen okból kifolyólag kerültél éppen Komáromba?

Kelet-Szlovákiából, Szepsiből származom, tanulmányaimat pedig Prágában végeztem. A feleségem és én is mindvégig tudtuk, hogy itthon van a helyünk, ezért egy percig sem volt kérdés, hogy hazatérünk Csehországból. Az élet azonban megviccelt – nem sokkal hazatértünk után kineveztek a Baross Alapítvány igazgatójának, így Komáromba kellett jönnöm. Később tudatosult bennünk, hogy Komárom is „itthon“ van, hiszen itt is ugyanaz a sorsközösség él, mint Dél-Szlovákia magyarlakta területén belül bárhol máshol. Az első néhány hónap nem volt egyszerű, de fokozatosan aklimatizálódtunk, sok új barátra tettünk szert. Őszintén bevallva szeretjük Komáromot a polgári jellege, a lokalitása, valamint az itt élő emberek nyitottsága és kedvessége miatt. Mindemellett bárhogy is nézzük, Komárom Felvidék fővárosa, hol máshol pezsegne az élet, ha nem itt?

  • Mit kap a szlovákiai magyarság az idei karácsonyfa alá?

Remélhetőleg egy széleskörű magyar egységes poltikai és közéleti kiállást, amely azt eredményezi, hogy márciustól újra lesz érdekképviselete a magyarságnak a szlovák törvényhozásban. Úgy kell ez most nekünk, felvidéki magyaroknak, mint a sivatagban kóborló vándornak egy csepp víz. Minden erőmmel ezen cél elérésén fogok munkálkodni, hiszen a felvidéki magyarságnak ez az igénye. Számunkra pedig az ő szavuk az irányadó és meghatározó. Ebből az okból kifolyólag úgy döntöttem, hogy én magam is megpróbálok hozzájárulni a sikerhez, így 20. helyen szerepelek a Magyar Közösségi Összefogás listáján.

  • Mi a karácsony üzenete a számodra?

Bevallom őszintén ez nem könnyű kérdés. Számomra az ünnep legfőbb üzenete talán az, hogy amíg van családunk és vannak olyan szeretteink, akikkel ezen a napon együtt tudunk ünnepelni, addig a néha zordnak tűnő világban mindig van egy biztos pont, amelyre számíthatunk. Így pedig a világ is szebb és reményteljesebb annál, mint amilyennek sokszor mutatja magát.