Mix 2019. 02. 25.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája lett a Selye János Gimnázium

A 2018/2019-es tanévben a Selye János Gimnázium új célt tűzött ki maga elé, hogy az iskola életét még színesebbé tegye, és új ismeretekkel gazdagítsa tanulóit. A gimnázium idén először, Szlovákia több középiskolájával karöltve kapcsolódik be az ún. EPAS (Ambasádorská škola Európskeho parlamentu – Az Európai Parlament Nagyköveti Iskolája) elnevezésű programba, amelynek célja, hogy közelebb hozza a fiatal generációhoz az uniót, és hónapról hónapra a legkülönfélébb, kreatív aktivitásokon keresztül mutassa be annak működését, történetét és sokszínű értékeit. Annál is inkább, mivel 2019. május 25-én Európa Parlamenti választások lesznek az Unióban és Szlovákia lakossága rendkívül alacsony részvételi arányt könyvelt el a legutóbbi választások alkalmával, a 18-24 év közti korosztály szavazó kedve pedig az utolsó helyet eredményezte az EU országai közt.

Iskolánk a tanév kezdetén szakkört indított, amelyre az intézmény összes olyan, az Európai Unió iránt érdeklődő diákját örömmel látja, akik szívesen mélyítenék el tudásukat, valamint kreativitásukkal és kitartó munkájukkal a megszerzett ismereteket diáktársaikkal is megosztanák. A program első pontjaként a kör résztvevői, Vlahy Anita tanárnő vezetésével kérdőívet készítettek elő, amelyet az iskola összes tanulója kitöltött, így pedig átfogó képet kaphattunk a diákok tudásáról az Unió megalapulását, működését és fontosságát érintő alapvető kérdésekkel kapcsolatban. A felmérés eredményei, valamint a helyes válaszok egy külön faliújságon kaptak helyet, ahol ezen felül egyéb érdekességek, fontos információk is megtalálhatóak. Így az iskola kapuin belépve bármely diák, vagy akár felnőtt is felfrissítheti tudását, illetve új, érdekes tényekkel gazdagodhat.

A program következő eseménye az Édes Európa névre keresztelt süteményvásár, amelynek keretén belül minden osztály egy-egy európai országot képviselve készíti el annak egy hagyományos édességét, amelyet a szünetekben a tanulóknak is lehetőségük lesz megvásárolni és megkóstolni. A sütivásárból befolyt összeg felét az intézmény jótékonysági célra ajánlja fel, a másik felével az osztályok rendelkeznek majd.

Az elkövetkező hónapokban a szakkör tagjai ellátogatnak a város alapiskoláiba, ahol a felső tagozatos tanulóknak egy érdekes, interaktív prezentáció során mutatják be az Unió történetét, és annak tevékenységét. Tesszük ezt azért, hogy már az általános iskolák tanulóiban érdeklődést ébresszünk tágabb életkörnyezetük iránt. Azonban nemcsak a diákokhoz, hanem városunk lehető legtöbb polgárához szeretnénk, ha eljutna az üzenet: a fiatal generációt igenis, érdekli a jövője, ott leszünk a májusi választásokon, és a többi korosztályt is erre szeretnénk ösztönözni.

A projekt legfontosabb eseménye a május első hetére tervezett Európai parlamenti próbaválasztás, amibe a gimnázium összes felső tagozatos diákja bekapcsolódhat. Megismerkedhetnek a választáson résztvevő politikai tömörülésekkel, azok szerepével, céljaival, képviselőivel és az Uniót érintő fontos kérdésekben alkotott véleményükkel. Reményeink szerint ennek köszönhetően, a május 25-i Európai parlamenti választásokon már magabiztosan, lehetőségeik teljes ismeretében vehetnek részt a gimnázium tizennyolcadik életévüket már betöltött tanulói.

(Rezman Andrea VII.N)