Régió 2016. 01. 26.

A szlovákiai magyar közösség problémáival foglalkoztak Brüsszelben

Január 26-án Csáky Pál EP-képviselő kezdeményezésére hivatalos szakmai meghallgatásra került sor Brüsszelben. A „Kisebbségi jogok elmélete és gyakorlata” című kerekasztal-beszélgetésen a kisebbségi jogok érvényesítésének és kiterjesztésének lehetőségeiről tárgyaltak, valamint elemezték a felvidéki magyar közösség helyzetét. 

A konferencián részt vettek a Fontos vagy! mozgalom, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia, a Fiatal Függetlenek, valamint az MKP Via Nova Ifjúsági Csoportjának fiatal képviselőjelöltjei is. A konferenciát, amely az Európai Parlament Petíciós Bizottságának égisze alatt zajlott, Csáky Pál vezette le. A rendezvényen részt vett a kisebbségi intergroup mindhárom társelnöke, a magyar Gál Kinga, a katalán Jordi Sebastià és a finnországi svéd Nils Torvalds, akik az őshonos kisebbségek védelmének fokozását szorgalmazták az Európai Unióban. Vincze Lóránt György, az Európai Népcsoportok Föderalisztikus Uniójának (FUEN) alelnöke ismertette, mi történt az Európai Unióban a kisebbségvédelem terén 2015-ben, és körvonalazta, milyen irányban kíván újabb erőfeszítéseket tenni a FUEN a kisebbségvédelem terén 2016-ban.

A felvidéki magyar fiatalok, Orosz Őrs, Kovács Balázs, Cziprusz Zoltán, Nagy Dávid, Tóth Tibor felszólalásaikban a szlovákiai magyar közösség problémáival foglalkoztak. Többen közülük nehezményezték, hogy az utóbbi időben Szlovákiában visszaszorult a magyar nyelv köztéri megjelenése és hivatali alkalmazása.

Nagy Dávid és Tóth Tibor a magyar közösség általános és nyelvi jogi helyzetéről, valamint a magyar tanítási nyelvű kisiskolák finanszírozásának problémáiról és a fenntartóikat sújtó állami korlátozásokról beszélt, és szolidaritást vállalt a napjainkban éppen sztrájkoló szlovákiai pedagógusokkal.

Orosz Örs és Kovács Balázs tájékoztatták a jelenlévőket azokról a kezdeményezésekről, amelyeket az elmúlt időszakban tettek a kétnyelvűség kiterjesztése érdekében, aktivitásaikról egy rövidfilmet is bemutattak az Európai Parlament képviselőinek. Felszólalásaikban érthetetlennek nevezték például azt a jelenséget, hogy míg a szlovák állam engedélyezi az egyes települések magyar neveinek használatát a közúti közlekedésben, ugyanakkor tiltja ezt a vasúti közlekedés terén.

A rendezvény végén Cecilia Wikström, az EP Petíciós Bizottságának elnöke személyesen vette át a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért Mozgalom és a Fontos vagy! Mozgalom közös petícióját a fiatal politikusoktól, amelyben azok a vasúti forgalom területén is a kétnyelvűség betartását követelik.

A mozgalmak tagjai arra kérték az Európai Parlamentet, hogy hívja fel a Szlovák Köztársaság kormányát arra, hogy a vonatkozó jogszabályokat úgy módosítsa, hogy az állami vasutak hivatkozott állomásai és megállóhelyeinek nevei két nyelven, a hivatalos állami nyelv mellett kisebbségi nyelven is kikerüljenek.

Forrás: szabadújság, felvidék.ma

Szólj hozzá!