Kultúra Dél-komárom 2018. 09. 19.

Az izgalom biológiája

A fenti mottóval nyílik meg péntek délután 17 órától a Duna Menti Múzeum időszaki kiállítása a (Dél-)Komáromi Klapka György Múzeum főépületében, mellyel a Komáromban felnőtt Selye Jánosra az osztrák-magyar származású vegyész-belgyógyász-endokrinológusra emlékezünk.

Selye János
(Bécs, 1907. január 26. – Kanada, Montréal, 1982. október 15.)

Édesanyja osztrák, édesapja magyar volt, ő maga Komáromban nőtt fel; róla nevezték el a komáromi Selye János Egyetemet és a Selye János Gimnáziumot. A városban szobrot is állítottak tiszteletére, egykori lakóházán, a Határőr utcában pedig emléktábla látható. Tanult Prágában, Párizsban, és Rómában is. Prágában szerezte meg orvosi diplomáját 1929-ben, ugyanott vegyészetből is doktorált.

1929-1932 között a prágai egyetemen oktatott. 1932-től a kanadai McGill Egyetemen volt kutató.

1945-1976 között Montréalban egyetemi tanár volt. Ugyanakkor az amerikai hadsereg általános sebészeti tanácsadójaként működött.

A stressz kutatójaként szerzett világhírnevet. 1936-ban jelent meg erről első publikációja a Nature című folyóiratban.

Az Életünk és a stressz című könyve 1964-ben jelent meg magyarul, ami azonnal hihetetlenül olvasottá és idézetté vált. Gyakran megfordult hazánkban, előadásokat tartott, interjúkat adott és gyakran szerepelt különböző televíziós műsorokban is.