Kultúra 2016. 11. 18.

Az orgonamuzsika varázsa Téged is elrepít!

A gútai származású Nagy István komoly nehézségek árán került az orgonaművészek táborába. Szülei unszolására két évet töltött a pozsonyi Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán, aztán megszakította a tanulmányait: győzedelmeskedett a zene.

kapucinus-templom-budaBejárta már Szlovákiát, Csehországot, Németországot, Erdélyt, Ausztriát és Magyarországot is, ahol kórusokat, énekeseket és hangszeres szólistákat egyaránt kísért a csodás hangszeren – olykor akár jótékonysági céllal. De nem minden a munka. Szerencsére jut idő a helyi nevezetességek körbejárására is – ami egy kirándulásokat szerető művész esetében szebbé teszi az állandó utazás terhét. István először gyermekként került választás elé: erkölcstan vagy hitoktatás? Nem hívő család lévén a választás egyértelműnek tűnt. „Tizenkét éves koromban csak messziről figyeltem a barátaimat, akik hittanra kezdtek járni és így a szentmiséken is ministráltak. Nekem viszont fogalmam sem volt, hogy egyáltalán hogyan néz ki egy templom belülről. Miután a társaim egy évig győzködtek, minden vélt félelmemet leküzdve elmentem egy szentmisére. Életem meghatározó pillanata volt, amikor megszólalt az orgona. Mondhatni, szerelem első hallásra.”

Addig nem maradt nyugton, míg 12 éves korában be nem iratkozott a zeneiskolába, hogy alaposan megtanuljon zongorázni, hiszen csak ezután térhetett át az orgonára. „Csak faltam és faltam a tananyagot, gyakran több év leckéjét összesűrítve. Egy évre rá a magam amatőr orgonatudásával elkezdtem orgonista-kántori szolgálatot végezni. A gimnázium
és a komáromi kántorképző tanfolyam után viszont a főiskola miatt a történet véget is ért, de csak egy időre.“ István tehát a kis gyógyszerészeti intermezzo után visszatért álmaihoz.

Először a nagytapolcsányi konzervatórium, majd a nyitrai egyetem pedagógiai karán jeleskedett. Ezen kívül számos jeles orgonaművész mesterkurzusán is részt vehetett Hollandiában, Németországban, Csehországban és Szlovákiában. „Legjelentősebb tanárom prof. Juraj Mičúnek orgonaművész volt, hiszen egy rendkívüli tudású orgonistát, és készséges tanárt ismerhettem meg benne.” Elsősorban a barokk kor és a zeneirodalom egyik óriása, Johann Sebastian Bach zenéje áll hozzá a legközelebb. Emellett nagyon szereti a romantika és a 20. század orgonazenéjét is. Két éve azonban kedvtelésből elkezdett zeneszerzéssel is foglalkozni. (István művei a YouTube videómegosztó csatornán is meghallgathatók, például az István Nagy: Partita cím alatt.)

De vajon milyen módon tud gyakorolni egy orgonista? Hiszen nem épp mobilis és egyszerűen beszerezhető hangszerről van szó. „Természetesen általában templomban, már ha hozzájutok a hangszerhez. Viszont minden orgona más nagyságú, más adottságú, tehát mindegyik orgonán más-más része játszható az orgonairodalomnak. Nem beszélve a hangszerek nem mindig kielégítő állapotáról, a templomban télen uralkodó hőmérsékletről és még sorolhatnám. Éppen ezért célszerű volt otthonra is egy beszereznem egy digitális orgonát.“ Egy átlagos hétköznap István számára 3-4 óra gyakorlással indul, majd zongorát tanít a helyi zeneiskolában, a nap végén pedig jöhet egy kis sportolás és/vagy újabb gyakorlás. És persze ha jön az
ihlet, esetleg a komponálásra is szakít időt.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a közönség tekintetében mely korosztályokat tudja megmozgatni egy orgonahangverseny?
„Országonként és kultúránként változó. Amíg Bécsben például minden generáció jelen van egy komolyzenei koncerten, addig nálunk – főképp egy orgonahangversenyen – túlnyomóan az idősebb korosztály jelenik meg.”
Hogy hogyan éli meg az egyes hangversenyeket főszereplőként az orgonista?
„Nem vagyok a leg-ek embere, mivel minden helyszín, minden hangszer más. Ez jelenti a szakma szépségét – és átkát is egyben. Minden koncert után úgy érzi az ember, hogy lehetett volna jobb is.”
Mit tanácsol annak, aki a példáját szeretné követni?
„Sok-sok elhivatottságot és kitartást kívánok a nyomdokaimba lépőknek. Mint tudjuk, a siker 20 százalékban a tehetségen múlik, 80 százalékban viszont kőkemény munka árán érhető el.”
Kíváncsi vagy a fiatal, tehetséges művészre?
November 20-án este 18:00-kor Nagy István a Szent András templom késő romantikus történelmi Buckow-Rieger orgonáján ad hangversenyt Liszt Ferenc halálának 130. évfordulója alkalmából. E sok tekintetben kuriózumnak tekinthető hangszercsodán megszólalnak majd Liszt legnagyobb, legjelentősebb orgonaművei, valamint egy saját alkotás is felcsendül. „Érdekesség, hogy Grassl Ferdinánd barátom jóvoltából a közönség nem csak hallhatja, de láthatja is a játékomat. Mindenkit szeretettel várunk!”

cesky-krumlov

Szólj hozzá!