Város 2016. 08. 17.

Az óvodás a szülő példáján tanulhatja meg, hogyan kell egészségesen élni

A komáromi Human Health Institute nonprofit szervezet – Szervezet az emberi egészségért 2016. február 11-én, a betegek világnapján jött létre. A szervezet elsődleges célja a lakosság egészségének védelme, valamint ismereteik szélesítése.

A HHI szervezet fő programjának, az „Egészséges óvodás – Milyen íze van a gyümölcsöknek, zöldségeknek?“ a célja, hogy szórakoztató formában, valamint prezentációk segítségével vezesse a óvodáskorú gyermekeket (3-7 év) és családjaikat az egészséges étkezés felé, csökkentse a rossz étkezési szokásokat, és növelje a gyerekek és a felnőttek egészségtudatosságát.

Pákozdi Kučerová Silvia és Erika Jung, a szervezet vezetői
Pákozdi Kučerová Silvia és Erika Jung, a szervezet vezetői

Minden szülő azt szeretné, ha gyermeke egészséges lenne, így a helyes étkezést is a családban kell elkezdeni, és mivel a szülők szolgálnak elsődleges mintául gyermekeiknek, így elengedhetetlen, hogy jó példával járjanak előttük, ami az egészséges étkezés szabályainak betartását illeti. Az így megszerzett tudás a gyermekek számára automatikussá válik, nem fog problémát jelenteni saját életük eszerinti vezetése később sem.

A gyerekek általában az óvodában étkeznek, ahol a szülők nem tudnak odafigyelni, hogy mi kerül az „étlapra“. A helytelen étkezés és a rendszertelen mozgás pedig különféle testi és lelki betegségekhez vezethet.

A HHI projekje a WHO szlovákiai irodájának, valamint az Egészségügyi Minisztérium védnöksége alatt áll. Azért fontos erre a korcsoportra különösen odafigyelni, mivel ez az időszak rendkívüli hatással van az egyén későbbi életére. A gyerekek ebben a korban ismerik meg a világot, valamint érzelmi fejlődésen is keresztülmennek. A leggyakrabban óvodában étkeznek, ahol a szülők nem tudnak odafigyelni, hogy mi kerül az „étlapra“. A helytelen étkezés és a rendszertelen mozgás pedig különféle testi és lelki betegségekhez vezethet. Többek között azért is nagyon fontos jó példát mutatni, hogy ezek a nehézségek elkerülhetővé váljanak.

unnamed (4)
Jung Erika, a HHI mmenedzsere orvosok társaságában, a júliusi egészségnapon

Ez a gondolat adja a projekt gerincét. A programban részt vesznek önkéntesek, orvosok, valamint egészségügyi dolgozók. A HHI fő célja egy olyan hosszútávon fenntartható program kialakítása a gyerekek és a fiatalok számára, ami közhasznú projektekkel, oktató tevékenységekkel, beszélgetésekkel és más egyéb formában támogatja egészségüket, az elhízást megelőző tevékenységek népszerűsítése, az egészséges táplálkozás és egészséges táplálkozási szokások megerősítése, mozgás, lelki egyensúly megtartása, valamint a gyerekek és családjaik környezettudatosabbá tétele, melynek segítségével együtt járulhatunk hozzá a társadalom fenntartható fejlődéséhez.

A szórakoztató program 2016. július 30-án zajlott sikeresen:

unnamed (1) unnamed (5) unnamed (8) unnamed (6)

 

Szólj hozzá!