Város 2016. 07. 07.

1300 euró a komáromi HHI számára a Tesco pályázatán

Tegnap, július 6-án került sor a szlovákiai TESCO „Ön dönt – mi segítünk” („Vy rozhodujete, my pomáhame”) nevezetű program egyik nyereményének ünnepélyes díjátadójára. Ennek keretében az észak-komáromi TESCO igazgatója, Szőke Milan 1300 értékű utalványt nyújtott át a Human Health Institute – Intézmény az emberi egészségért (HHI) szervezetnek.

Az összeget a HHI igazgatója, Jung Erika, és igazgatóhelyettese, Silvia Pákozdi Kučerová vette át. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Stubendek László polgármester is.

12

A HHI egy non-profit szervezet, amely idén februárban alakult Komáromban. Céljuk, hogy informálják a lakosságot az egészség- és környezettudatos életformáról. Elsősorban a gyermekeket – pontosabban azok szüleit – szeretnék megszólítani.

Tevékenységük, célkitűzéseik nagyon széles skálán mozognak: helyes étkezési szokások kialakítása, harc a túlsúlyosság ellen, harc a drogok ellen, lelki betegségek megelőzése és a sort még sokáig folytathatnánk tovább.

„Mindezek a dolgok összefüggnek – mondta el lapunknak Jung Erika, a szervezet igazgatója. – Például: rossz étkezési szokások, mozgásszegény életmód miatt egy gyermek túlsúlyos lehet. Márpedig egy túlsúlyos kisiskolás élete nem egyszerű, mint tudjuk, sajnos egy duci kislányt/kisfiút hamar kiközösítenek. Ez aztán maga után vonhatja a depresszió, a különféle lelki problémák kialakulását. Ez egy komplex témakör, amely kihathat a gyermek fejlődésére.

13619890_1226122287418240_63562640915571260

Mindezekért aktív kampányokkal szeretnénk megszólítani elsősorban a szülőket. A szülők néha tehetetlennek érzik magukat, hiszen valójában az óvoda/iskola kiveszi a kezükből a gyermek étkeztetését. Úgy érzem, ebben a helyzetben nagyon fontos megértetni: az anya/apa életmódja példakép, amit a gyermek akarva-akaratlan követ. Ezért nem az iskolákban tartunk előadásokat, hanem nagy, látványos kampányokat tervezünk. Olyan kampányokat, amelyek elgondolkodtatóak, ugyanakkor szórakoztatóak, játékosak.”

A HHI különféle pályázatokon vesz részt, hogy meg tudja valósítani elképzeléseit, projektjeit. Egyik ilyen pályázat volt az is, amelyet beküldtek a TESCO „Ön dönt, mi támogatunk” programjába. Az áruházlánc célja, hogy támogassa a non-profit szervezeteket és egyesületeket. A vevőknek lehetőségük volt szavazni a kedvencükre: választhattak, melyik projekt az, ami leginkább segíti jobbá tenni a közösség életét. Összesen 438 projekt volt versenyben. A Tesco Alapítvány 100 000 eurót osztott szét 77 régióban – a HHI pedig elnyerte az egy 1300 eurós utalványt. A komáromi szervezet 12 179 szavazatot kapott a vásárlóktól.

13606968_1051400718278423_2266946657442247109_n

Az 1300 eurón a HHI egy látványos, ingyenes egészségnapot fog megvalósítani, július 30-án, Komárom szívében. A program címe: „Egészséges óvodás – Milyen íze van a gyümölcsöknek, zöldségeknek?“

Ez alkalommal a Duna Menti Múzeumtól kezdve egészen a Szentháromság szoborig különféle „egészségpontok” lesznek felállítva, ahol a gyermekek és szüleik játékos módon ismerkedhetnek az egészséges életformával. Az eseményen ingyenes méréseket végeznek majd, ezenkívül orvosok, egészségügyi dolgozók is jelen lesznek, akikkel a szülők kötetlenül elbeszélgethetnek.

HDA