Kultúra Dél-komárom 2020. 02. 20.

Az újjászületés jegyében – vásári forgatag Szőnyben

2008 óta tartanak reneszánsz napot a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az újjászületés eszméjének hirdetése mellett a zene, a tánc és a komédia is előtérbe kerül ilyenkor, amit kicsik és nagyok egyaránt lelkesedéssel fogadnak. Szombaton délelőtt 10-től termékmustra, népművészeti bemutatók, kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket.

– Minden évben a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület tucatnyi alkotója mutatkozik be nálunk, akik az újjászületést hirdetve évről évre igyekeznek megújulni. Idén ellátogat hozzánk a Mocsai Pajtaszínház társulata, akik a Boszorkányos mese című darabot adják elő, a Duna Népdalkör kamara műsorral készül, de fellép a Klausz Consort, és lesz reneszánsz táncbemutató is az Újhold Régitánc együttessel – tudtuk meg a főszervezőtől, Nyikus Annától.

A kézművesek nem csupán portékáikat hozták el, de mesterségük alapfogásaiba szívesen beavatták az érdeklődőket. Az asztaloknál kézműves foglalkozás is zajlott, az alkotás örömét nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is kipróbálhatták.

– A legnagyobb sikere minden évben ezeknek a foglalkozásnak van, de azt vettük észre, hogy a mesejátékokra is egyre többen kíváncsiak, sőt a látogatók egyre bátrabbak a táncház során is, tavaly már szép koszorú alakult ki a táncosokból, remélem idén sem lesz ez másként – tette hozzá Nyikus Anna.

A részletes program a Facebookon.

(A nyitókép a 2018-as rendezvényen készült)