Kultúra Dél-komárom 2019. 02. 19.

Tavaszvárás a reneszánsz jegyében

Immár hagyományosnak mondható a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban 9. alkalommal megrendezésre kerülő reneszánsz nap. A szombat délelőtt 10.00 órakor kezdődő családi program remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a családoknak.

Az ötletet a 2008-ban meghirdetett reneszánsz éve adta. Ekkor a nyári kreatív napközis tábor témájául választották. A gyerekek nagyon élvezték a korabeli zenét, táncot, Mátyás udvarának felelevenítését, a kislányok a korabeli fejdíszeket, öltözeteket. Szerették a különféle kézműves mesterségekben való jártasság megszerzését, természetesen a tárgyak kiválasztását, díszítését, a kor relikviáihoz igazítva. A reneszánsz, azaz újjászületés jó beharangozója a tavasznak, illeszkedik a vidám farsangi időszakhoz és már sok érdeklődőket vonz, ezért rendezik meg minden év februárjában.

Ilyenkor a művelődési ház színházterme vásári forgataggá alakul. Közel húsz kézműves állítja ki munkáit és tart mesterségbemutatót. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek az alkotói folyamatokba. Megismerkedhetnek a különféle természetes alapanyagokkal, megtapasztalhatják, hogyan alakulnak azok a mesterek kezei alatt. A gyerekek játszóházi foglalkozásokon tapasztalhatják meg az alkotás örömét. A meghívott népművészek igyekeznek a reneszánszhoz kapcsolódó munkákat hozni. A kézműveskedés mellett interaktív produkciókban is részt vehetnek a gyerekek.

A reneszánsz napon a Klausz Consort, a Duna Népdalkör valamint az Újhold Régizene és táncegyüttes működik közre.