Régió 2017. 08. 31.

Bemutatkoztak a Fecskék, azaz a Független Erők Csoportját alkotó képviselőjelöltek

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a november 4-ei megyei önkormányzati választásokon közösen induló négy független jelölt, Szénássy Tímea, Varga Tamás, Forgács Attila és Forró Tibor; valamennyien független önkormányzati képviselők saját városukban, az első kettő Komáromban, a két utóbbi Gútán.

„Megdöbbentő tény, hogy Nyitra megyében a megyei választásokon alig 20 százalék körül mozog a választási részvétel. Az emberek nem érzik magukhoz közelinek a megyét, nem is tudják, milyen, őket is érintő döntések születnek ott. Pedig éves szinten 180 millió eurós költségvetésből gazdálkodik a megye. Ez az érdektelenség annak is betudható, hogy a megyei képviselők a négy éves ciklus alatt szinte egyáltalán nem jelennek meg a választók körében, nem tájékoztatják őket a történésekről, döntésekről. Mi, megyei képviselőkként, ezen a rossz tendencián szeretnénk változtatni és közelebb hozni a megyét a választókhoz” – mondta Forgács Attila. „Ha megkérdeznének bárkit az utcán, hogy mondjon négy megyei képviselőt, szinte biztosan nem tudnának! Mi olyan négy képviselő leszünk, akikről biztosan hallani fognak a választók!” – tette hozzá. Nem véletlen, hogy függetlenként indulnak, Varga Tamás szavai szerint a Komáromi járásban az elmúlt választási időszakokban a két magyar párt jelöltjei domináltak, de mihelyt bejutottak a megyei testületbe, elüldögéltek babérjaikon. „A független képviselőknek nem kell magukat a pártfegyelemhez tartaniuk, saját lelkiismeretük, legjobb tudásuk szerint szavazhatnak” – tette hozzá, nem titkolva azt sem, hogy ő is pártszínekben jutott be a városi képviselőtestületbe, de kilépett a Híd pártból, tehát van összehasonlítási alapja. Forró Tibor ugyancsak hat évnyi városi önkormányzati tapasztalataira hivatkozva állította, hogy függetlenként minden jó ügyet tudnak támogatni, bármely oldalról érkezzék is a javaslat. Ezt a gyakorlatot szeretnénk folytani megyei képviselőkként. Szénássy Tímea kifejtette: minden lehetséges fórumot kihasználnak a választópolgárok megszólítására, részvételre buzdítva mindenkit, különösen a fiatalokat, akik az idősebb generáció tagjainál is közömbösebben viseltetnek a közügyek iránt. „El kell nekik magyarázni, mi is a megyei választások tétje. Nem minden ugyanis, hogy az éves költségvetési keretből mennyi jut a déli járásoknak” – tette hozzá.

Újságírói kérdésre, hogy melyik megyeelnök-jelöltet támogatják majd, kifejtették: senki mögé nem sorakoznak fel, bárkivel el tudják képzelni az együttműködést, kivéve a szélsőségeseket. Két jelölt már meg is szólította őket, de neveket nem árultak el. Varga Tamás ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy Milan Belica jelenlegi megyeelnök, aki újból indul a posztért, korábban a magyarok ellen alakult szlovák nagykoalíció jelöltje volt.

Beszámoltak arról is, hogy rövid időn belül sikerült összegyűjteniük több ezer támogatói aláírást, ami szerintük annak a jele, hogy a polgárok bíznak a független jelöltekben.

SONY DSC