Régió 2022. 10. 28.

Minden, amit a szombati választásokról tudni kell

2022. október 29-én, szombaton kerül sor Szlovákiában az összevont önkormányzati és megyei választásokra. Ezen a napon nemcsak polgármestert és városi képviselőket, hanem megyei elnököt és megyei képviselőket is választhatunk. Nézzük a választással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 • 7:00-20:00 A szavazóhelyiségek október 29-én, reggel 7 órakor nyitnak, este 20 órakor zárnak.
 • 18. év fölött és állandó lakhely Mindenki szavazhat, aki legkésőbb a választások napján betölti a 18. életévét, valamint állandó lakhellyel rendelkezik az adott településen, akár szlovák, akár külföldi állampolgár.  
 • Kire szavazhatunk? Komáromi lakosként Komárom polgármesterére és városi képviselőire, illetve Nyitra megye elnökére és megyei képviselőire adhatjuk le voksunkat.
  A jelölteket megtalálhatja a Komárom Város, illetve Nyitra megye honlapján!
 • Személyi igazolvány vagy lakcímkártya Ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat. Ha külföldi állampolgárok vagyunk, lakcímkártya szükséges.
  Jogosítvány, útlevél és más dokumentum nem fogadható el. Akinek éppen lejárt a személyi igazolványa, és az új intézése folyamatban van, a rendőrségtől kapott igazolással vehet részt a választáson.
 • Hol találhatók a szavazóhelyiségek? Az egyes szavazóhelyiségeket a körzetek szerint alakították ki – azaz a „szokásos” helyiségekben szavazhatunk. Ha nem tudjuk, nekünk hová kell menni szavazni, a Komárom Város honlapján informálódhatunk, „az egyes körzetekbe besorolt címek listája” pont alatt.
  Azok, akiknek személyi igazolványában nincs feltüntetve a pontos lakcím, csak „Komárno” szerepel rajta, a Művészeti Alapiskola épületében szavazhatnak.
 • Mobil urnát is kérhet Mobil urna igénylését a 035/28 51 361 illetve a 035/28 51 310-es telefonszémokon kérhet, illetve a város weboldalán (Választások 2022 részben – Mozgóurna igénylése címszóalatt).
  Ugyanígy mobil urnát kérhetnek azok is, akik idősek otthonában élnek.

KÉKET A KÉKBE, FEHÉRET A FEHÉRBE!

 • Kék és fehér borítékok Miután igazoltuk magunkat a választóbizottság előtt, két borítékot (egy kéket és egy fehéret), valamint négy listát kapunk (amelyből kettő kék vonallal lesz megjelölve).
 • A kék boríték és kék vonalas szavazólapok a megyei önkormányzati választásra vonatkoznak.
  Mi, komáromiak Nyitra megye elnökére szavazhatunk az egyik szavazólappal. 11 jelölt közül választhatunk, egyet bekarikázva közülük.
  A másik, kék vonalas szavazólapon a megyei képviselőjelöltekre szavazhatunk. A Komáromi járásban legfeljebb 8 jelölt sorszámát karikázhatjuk be – vagy annál kevesebbet.
  TÖBB JELÖLT KARIKÁZÁSA ESETÉN A SZAVAZAT ÉRVÉNYTELEN

  Ezt követően mindkét kék szavazólapot a kék borítékba helyezzük, és később a kék urnába dobjuk.
 • A fehér boríték és fehér szavazólapok a helyi (községi/városi) önkormányzatba választhatunk tisztviselőket.
  Az egyik lapon a polgármesterjelöltek közül választhatunk, ugyancsak egyetlen sorszám bekarikázásával.
  A másik cédulán pedig a helyi képviselőjelöltek listáját találhatjuk. A szavazólapon fel lesz tüntetve, hogy a választókörzetünkben hány jelöltet karikázhatunk. A megadottnál kevesebbet is karikázhatunk, azonban vigyázat:
  TÖBB JELÖLT KARIKÁZÁSA ESETÉN A SZAVAZAT SZINTÉN ÉRVÉNYTELEN.

  Mindkét fehér szavazólapot a fehér borítékba kell helyeznünk, és később a fehér urnába dobnunk.

AMIRE ODA KELL FIGYELNI, az az, hogy

 • ne keverjük össze a fehér és a kék borítékot. Ezért azt javasolják, egyszerre mindig csak egy borítékkal dolgozzunk!
 • ne karikázzunk több jelöltet a megadottnál. Kevesebbet karikázhatunk – de többet nem, különben

ÉRVÉNYTELEN LESZ A SZAVAZATUNK.

Az első eredmények várhatóan este fél kilenckor lesznek ismertek, és 30 perces időközönként frissítik őket. Először a megyei választások eredményét számolják össze és hirdetik ki – várhatóan éjfélkor már ismertek lesznek az eredmények. Ez után kezdik el számolni az önkormányzati választásokra leadott voksokat, amelynek kihirdetésére vasárnap, október 30-ra várható.