Város 2019. 10. 11.

Bővítik a városi térfigyelő kamerarendszert

A városi rendőrség legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy fenntartsa és biztosítsa a városban a közrendet, felügyelje a tisztaságot a város utcáin, közterületein és az egyéb nyilvános helyeken és közreműködjön a közvagyon megóvásában.

Ennek okán fokozatosan bővül Komáromban a térkamerák telepítése, melyek segítségével hatékonyabban tudják ellátni ezeket a feladatokat. Jelenleg 25 térfigyelő kamera segítségével figyeli a közterületeket a városi rendőrség. Tavaly 5 ezer euró összegű támogatást nyert a város erre a célra, az idén 8 ezer euró összegű pályázati forrásból tervezi további három térfigyelő kamera kihelyezését a város további pontjaira. 

Az eddig felszerelt kamerahálózat már bizonyította, hogy jól segíti a városi rendőrség bűnmegelőző munkáját. A kamerák felvételeit 24 órában a rendőrség épületében található központban figyelik és értékelik, így rögtön megfelelő erőket küldhetnek a helyszínre, ha lopás vagy vandalizmus jeleit észlelik. 

„Jóval egyszerűbb megelőzni a bűncselekményt, mint felszámolni a következményeit. Egy térfigyelő rendszer olyan értelemben is prevenció, hogy ijesztően is hathat, hiszen a kamerákat látva a garázdálkodó sokszor úgy dönt, hogy inkább odébbáll. A kamerák a rendőri jelenlétet nem pótolják ugyan, de a bűncselekmények megelőzésében és felderítésében meghatározó szerepet töltenek be. A rendszer üzembe helyezése óta több esetben sikerült rongálások, köztisztasági szabálysértések elkövetőit azonosítani, így a szükséges intézkedések velük szemben megvalósíthatóak voltak”– mondta Ujj Ernő, a Komáromi Városi Rendőrség rendőrparancsnok-helyettese. 

A kamerahálózatnak köszönhetően csökkenthető a vandalizmus okozta károk, hiszen a felújított játszótereken, új konténerállomásokon nem ritka a rongálás. Ebből adódóan a város célirányosan ezekre a legproblémásabb helyekre is kamerát telepít, hogy megóvják ezeket a felújításokat. 

„A kamerarendszer nagyban segíti a munkánkat, de a lakosokkal való hatékony együttműködés is kiemelten fontos. Ezért is kérjük a lakosokat, hogy ha bármilyen rongálást észlelnek, rögtön értesítsék a rendőrséget, forduljanak hozzánk bizalommal. Rongálások sajnos minden városban vannak, de szoros együttműködéssel ezek számát jelentősen csökkenteni tudjuk”-tette hozzá a rendőrparancsnok-helyettes.

(komarno.sk)