Város 2016. 02. 26.

Lábunk alatt Európa legnagyobb ivóvízkészlete: Bővült a komáromi tisztítóállomás kapacitása

Tegnap,  2016. február 25-én átadták a komáromi szennyvíz-tisztító állomás új ülepítő és gázkezelő egységét. Az átadáson jelen volt Peter Žiga környezetvédelmi tárcavezető, Stubendek László polgármester, Cséplő Gábor, a KOMVaK (városi víz- és csatornaművek) igazgatója valamint számos helyi és regionális politikus, tisztségviselő.

Az új ülepítő és gázkezelő egység mintegy 5,1 millió euró ráfordítással készült el. Az Unió és az állam összesen mintegy 4,8 millió eurót biztosított a beruházásra, a maradék önrészt a cég, illetve a város költségvetése biztosította.

Ezzel a beruházással a tisztítóállomás kapacitása 40 ezer főre bővül. A mű része két nagyméretű ülepítő, egy teljesen új rothasztó és túlégető, valamint két kogenerációs egység is, amelyek a felszabaduló gázokat villanyárammá képesek alakítani. Az óránkénti mintegy 150 kilowatt áramot a telep energiafelhasználásának csökkentésére tudják felhasználni, ami értelemszerűen gazdaságosabbá teszi a működtetést.

A tiszta és minőségi ivóvíz olyan áldás, amelynek jelentőségét ma, amikor nálunk bőséggel van belőle, nem is tudjuk igazán értékelni. Azonban a világ számos pontján óriási gondokat okoz a a vízhiány. Komáromnak és a környékbeli régiónak adatott meg az az ajándék, hogy a lábunk alatt pihen a közép-európai térség egyik legnagyobb föld alatti ivóvíztartaléka.

Ez a mi közös kincsünk, amelyet minden erőnkkel védenünk kell. Nemcsak saját generációnk számára, de főleg az utánunk jövők, gyermekeink, unokáink boldogulása érdekében. Minden olyan jellegű beruházás, amelynek a szennyvíz tisztítása, az ivóvíz megóvása a célja, hihetetlenül fontos. A víz stratégiai nyersanyag lehet a jövőben, a város és a régió gazdasági felemelkedésének a záloga.

Az eseményen készült fotókat ITT tekinthetik meg.

-Komárom város-

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Szólj hozzá!