Mix 2021. 01. 27.

Čaputová kinevezte a Selye János Egyetem rektorát, Juhász Györgyöt

A tegnapi nap során (január 26.) Zuzana Čaputová köztársasági elnök ünnepélyesen a Selye János Egyetem rektorává nevezte ki Dr. habil. PaedDr. Juhász Györgyöt, PhD., akinek február 1-jével a második rektori megbízatási időszaka kezdődik meg.

Zuzana Čaputová beszédében kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatti távoktatás az egyetemek számára is rendkívül megterhelő: „Annál többre értékelem mindazok igyekezetét és építő hozzáállását, akik ebben a nehéz időben is igyekeznek megőrizni főiskoláinkon és egyetemeinken a magas színvonalú oktatást” – mondta az elnöknő.

Később a Selye János Egyetemet külön is méltatta. „A komáromi Selye János Egyetem 2004 óta az egyetlen felsőoktatási intézmény az országban, mely falai között egy nemzeti kisebbség nyelvén folyik az oktatás” – mondta Čaputová, majd hozzátette, hogy az elmúlt években végbement fejlesztéseknek is köszönhetően javultak az oktatási feltételek az intézményben. Örömét fejezte ki, hogy ezt többek között uniós alapok felhasználásával is sikerült elérni. „A színvonalas, anyanyelven történő oktatás az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai is a Szlovák Köztársaság egyenértékű állampolgárainak érezhessék magukat” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Čaputová köztársasági elnök Juhász György mellett a trencséni Alexander Dubček Egyetem rektorát, Jozef Habánikot is kinevezte.

Szintén a Selye János Egyetemhez kapcsolódó hír, hogy az intézményben szintén a tegnapi nap során emlékeztek meg az egyetem névadójáról, miután tegnap volt Selye János születésének 114. évfordulója. Az ő emléke előtt tisztelgett Juhász György rektor, Tóth János és Bukor József rektorhelyettesek a kutató orvos szobránál. Selye János osztrák apa és magyar anya gyermekeként nőtt fel Komáromban. Prágában szerzett orvosi és vegyészi diplomát. Tudományos tevékenysége az Egyesült Államokban (Johns Hopkins Egyetem) és Kanadában (McGill Egyetem és Montréali Egyetem) teljesedett ki. A stressz kutatójaként szerzett világhírnevet. Erről szóló tézisetit először1936-ban a Nature folyóiratban publikálta, tanulmánya a szakirodalom egyik legtöbbet idézett publikációja lett. Ennek folyománya volt a stressz fogalmának bevezetése az élettanba. 17-szer jelölték Nobel-díjra, de sajnos egyszer sem kapta meg.

(teraz.sk, Selye János Egyetem, képek: Szlovák Köztársasági Elnöki Hivatal)