Régió 2022. 04. 14.

A Városok Uniójának vezetőivel találkozott Čaputová

Zuzana Čaputová elnök asszony kedden (április 9.) találkozott a Városok Uniójának vezetőivel, Pozsony, Zsolna, Beszetercebánya, Trencsén, Nyitra és Komárom város polgármestereivel.

A téma elsősorban a lakosokra nehezedő egyre nagyobb teher az ukrán háború árnyékában, ami egyre több embernek jelent megélhetési gondokat. Mindkét fél egyetértett abban, hogy a jelentősen emelkedő árak már több hónapja érintik a lakosokat és a kormány egyelőre nem kezelte megfelelő módon a helyzetet.

Az idei évben az infláció megközelítheti a 10 százalékot, az áremelkedés több területen jelentős, a társadalom legérzékenyebb csoportjainak komoly kihívást jelent a megélhetés, amiben a kormánynak mihamarabb segítő kezet kell nyújtania.

Az önkormányzatok vannak a legközelebb az emberekhez, így a polgármesterek a saját tapasztalataikról számoltak be. Zuzana Čaputová lakástámogatás bevezetését sürgeti, ami több európai országban létezik, azonban ezek terheit a kormányzatnak kell biztosítani, az önkormányzatoknál nincs erre elegendő keret.

Keszegh Béla polgármester arra hívta fel Čaputová elnök asszony figyelmét, hogy rendszer szintű megoldásokra volna szükség, amely átfogóan kezeli az érintettek gondjait. Az egyszeri támogatások, amelyeket a mostani kormányzat gyakran alkalmaz inkább marketing eszköznek jók, de csupán szépségtapaszok, amelyek nem orvosolják a nehéz helyzetben lévők gondjait. Ugyancsak fontos volna pontosítani a támogatottak körét, hogy a leginkább rászoruló családok kapják meg a támogatást, nem kampányjellegű pénzosztásra van szükség, mint az oltási bónusz esetében történt.

Keszegh Béla megjegyezte, a kormány nem olyan támogatást kell adni újra a lakosoknak, amely az önkormányzatoktól vesz el pénzt, mert így ugyancsak az embereket rövidíti meg, mivel kevesebb pénze marad a városoknak a szociális ügyek kezelésére. A kormányzat biztosítsa ehhez a megfelelő forrásokat.

(szöveg és kép: Komárom Város Facebook oldal)