Kultúra 2016. 04. 04.

Charlie, Kelemen Kabátban, P. Mobil, Korál, Edda és még sok minden más a Komáromi Napokon

Ma (április 4-én) délelőtt 11 órakor sajtótájékoztatót tartottak a közelgő, 25. Komáromi Napokkal kapcsolatban. A tájékoztatót Dr. Molnár Attila (Dél-Komárom polgármestere), Ing. Stubendek László és Keszegh Béla (Észak-Komárom polgármestere és alpolgármestere), valamint a legnagyobb magyarországi szponzor, a déli város ipari parkjában található Kayser Automotive Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Nemes Ivó tartotta.

A Komáromi Napok, mint mindig, most is 2016. április 26-a és május 1-e között kerül megrendezésre. (1849. április 26-án az egyesített hazai erők sikerrel állították meg a túlerőben lévő osztrák csapatok támadását. A dicső hőstett emlékére, 1992-ben hívták életre a Komáromi Napok eseménysorozatot.)

“Egy város – két ország” 

Mindkét városrész polgármestere hangsúlyozta, hogy az “Egy város – két ország” mottó alatt igyekeznek létrehozni a térség legnagyobb, legszínvonalasabb tavaszi, szezonnyitó fesztiválját. Céljuk ezzel nem csupán a két város kapcsolatainak erősítése, nem csupán a komáromiak és városbeliek színvonalas szórakoztatása gazdag kulturális, sport, és gasztronómiai programokkal, hanem a turizmus elősegítése is. “Úgy érzem, a Komáromi Napok mára már a térség egyik legjelentősebb fesztiváljává nőtte ki magát – mondta Dr. Molnár Attila – csiszolni azonban még lehet rajta. Szeretnénk idecsábítani még több vendéget, turistát: szeretnénk megmutatni nekik a két város történelmi és turisztikai nevezetességeit.” Valóban, van mire büszkének lennünk.

Továbbá mindkét polgármester arról számolt be, milyen kiváló az együttműködés a két Komárom között. “Hosszú évek óta együttműködik a két városrész, azonban 2014 óta ez a kapcsolat még szorosabbá vált – jelentette ki Molnár Attila. – Ez rendkívül fontos, ugyanis számtalan közös, határon átnyúló projekten, pályázaton dolgozunk együtt. Ennek a közös munkának az egyik alappillére a Komáromi Napok.

A programot is úgy állították össze, hogy kiegészítse egymást.

Dr. Molnár Attila és Ing. Stubendek László
Dr. Molnár Attila és Ing. Stubendek László
Felvezetés és a fesztivál ünnepélyes megnyitója díjkiosztókkal 

A Komáromi Napok felvezetése, különböző kiegészítő programokkal – hadijáték a Monostori Erődben, történész konferencia, néhány színházi előadás, Csárda Túra (kerékpáros rendezvény), kiállításmegnyitók stb. – már  április 22-től (péntek) megkezdődnek.

Az ünnepélyes megnyitóra ezúttal Dél-Komáromban kerül sor, 26-án, a kora délutáni órákban. Az ünnepélyes, közös testületi ülés keretében kiosztják a két város kitüntetéseit (Pro Urbe, díszpolgári, és polgármesteri díjakat).

A programok ettől a naptól kezdve egyre sűrűsödnek, az igazi fesztiválhangulat csütörtöktől (április 28-a) kezdődik, és május elsején, vasárnap csúcsosodik ki. A fesztivált tűzijáték zárja majd, amelyet az északi városrészben rendeznek meg.

De nézzük a lényeget: mire bulizhatunk? 

Dél-Komárom: 

 • A programsorozat nagyszínpadán, a Jókai Ligetben a Kayser Zenei Fesztivál keretében koncertet ad többek között az Edda Művek, Keresztes Ildikó, a Korál, a Honeybeast, a Back II. Black, a P. Mobil, vagy a Neoton.
 • A Kisszínpadon mások mellett játszik majd nekünk a Hősök, a Kelemen Kabátban, a Mystery Gang, a Firkin, és a Children of Distance.
 • A Borudvar jazz, folk és népzenével várja a műfaj szerelmeseit…,
 • … míg a keményebb zenék hívei a Zúzdaplaccon találhatnak megfelelő szórakozásra.
 • Újdonság lesz a Diszkósátor ahol helyi, valamint országosan ismert DJ-k pakolják majd a korongokat. Eddig a Jókai Liget környékén élők pihenése érdekében legkésőbb éjjel egy órakor be kellett fejezni a mulatozást – a Diszkósátorban azonban akár hajnalig is jól érezhetjük magunkat.

A Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház ebben az esztendőben is új darabbal készül az eseményre!

kn sajto-2 (1 of 1)

Észak-Komárom: 

(Az észak-komáromi program összeállításánál az volt az alapelv, hogy minél több komáromi és környékbeli zenész, előadó, borász, stb. kapjon teret.)

 • A Klapka-téren koncertet ad többek közt Charlie, a Csík zenekar, Fábián Juli és Zoohacker, Fehérvári Gábor Alfréd Freddie, valamint Petra Brönerová és együttese.
 • A komáromi zenekarok közül a Divided by Zero, a Spliff 447 és az Aylen’s Fall zenél.
 • Az emlékzenekarok közül pedig a Szécsi Pál, az Iron Maiden és az Elán Forever emlékzenekar lép fel.
 • A Borok utcájában, ahol a hagyományokhoz híven a környék borászai, valamint egy vendég régió (Tokaj) mutatkozik be, többek közt találkozhatunk a Zseb együttessel (Zsapka-Emmer-Benkó trió), Kovács József és népi zenekarával, a Dunajícek együttessel, valamint a Farkas a Mézes a Németh meg a Bob zenekarral.
 • A Népművészet ünnepén (Tiszti pavilon udvara) ott lesz Korpás Éva, a Szőttes, valamint Pál István “Szalonna” és bandája.
 • Az Öregvár-napon Écsy Gyöngyivel, a Sereghy törzs lovas-íjászaival, a Csavar Színházzal valamint Kátay Zoltánnal és az igricekkel is találkozhatunk.

Fontos tudnivaló lehet, hogy ezúttal az egész Nádor utcán lehet majd korzózni, sétálgatni, ismerősökkel találkozni, beszélgetni.

Ezen kívül természetesen megrendezésre kerülnek az immár hagyományos programok is, például a Veterán autók felvonulása, a kötélhúzó verseny a két Komárom között (amelyen részt vesz Fekete László, Magyarország egyik legnépszerűbb erős embere), ismét retteghetünk a Rettegés éjszakáján. Lesz motoros felvonulás és persze futóverseny is.

A futóversenyre érdemes pár mondatot szánni: immár 42. alkalommal kerül megrendezésre ez az egyedülálló verseny, mintegy 800 emberre számítanak a szervezők. Idén először online is lehet jelentkezni a versenyre, amelyen híres sportolók, közéleti személyiségek is részt vesznek majd. Hogy csak pár nevet említsünk: természetesen ott lesz Szőnyi Ferenc komáromi ultratriatlonista, de Kovács “Koko” István is.

Az esemény kísérőrendezvénye a Monostori erődben zajló Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét.

A részletes, immár órára pontos program legkésőbb jövő hét elejére lesz ismeretes. A két város ismét közös programfüzetet ad ki (ugyanolyan hajtogathatós lesz, mint tavaly). A programfüzetek a fesztivál előtt 5-6 nappal kerülnek majd ingyenesen a postaládákba.

Azok a piszkos anyagiak 

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mindezt mekkora összegből szervezi meg a város. Dél-Komárom amennyire lehet, pályázatokból oldja meg a fesztivál rá eső részét, a pontos költségvetésről még nem tudnak nyilatkozni. Annyi bizonyos, hogy a Jókai Liget Nagyszínpadát a Kayser Automotive Hungária Kft. támogatja, amely a komáromi ipari parkban található.

A Kayser Automotive Hungária Kft. a komáromi ipari park egyik legnagyobb foglalkoztatója, mintegy négyszázötvenen dolgoznak itt a régióból, Észak-Komáromból is. A német tulajdonban lévő vállalkozás az autóipar számára gyárt többnyire motortérben elhelyezkedő műanyag alkatrészeket, vákuum- és fékrásegítő vezetékeket. “Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen nagy múltú rendezvény támogatói lehetünk” – mondta el Nemes Ivó, a cég ügyvezető igazgatója. A Kayser Nagyszínpad körül felállítanak egy “Kayser Szigetet” is, ahol különféle játékok, színes programok várják a látogatókat, és az érdeklődők többet megtudhatnak a cégről is.

Észak-Komárom idén kevesebb pénzből szeretné megoldani a fesztivált. “Mintegy 20%-al kevesebb összeget szántunk rá idén – tájékoztatott Keszegh Béla alpolgármester. – Ez konkrét számokban elmondva: 51 ezer euró helyett 40 ezer euróból rendezzük meg a Komáromi Napokat. Ennek ellenére úgy érzem, sikerült színes programot összeállítani.”

Az északi rész legfőbb támogatója az ógyallai Arany Fácán sörgyár, emellett a Kreatíva, és a Korekt kft. vállalt kiemelkedő szerepet az esemény szponzorálásában.

HDA

Szólj hozzá!