Kultúra Dél-komárom 2023. 08. 15.

Családi programokkal készül Dél-Komárom Szent István napjára

Hagyományos és új programokkal is várja a komáromiakat, és a városba látogatókat az idei Szent István napi ünnepségsorozat Dél-Komáromban. Az események a Vezérek parjákban, a Generációk Házában (Szent László u. 23.) és a Szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban (Petőfi Sándor u. 3.) zajlanak majd.

Hajnal Dóra, a Komáromi Kulturális Csoport vezetője elmondta, a Szent István napi városi megemelékezés, e hét vasárnap, azaz augusztus 20-án 11 órakor kezdődik Koppánymonostoron, a Vezérek parkjában. Köszöntőt mond Czita János alpolgármester, a városrész alpolgármestere, beszédet mond Czitáné Bibók Melinda a Koppánymonostori Általános Iskoa igazgatója. A műsorban közreműködik a Komáromi Katolikus Kar, Janovszki Csenge népdalénekes, Pethő Marcell, a Garabonciás Néptáncegyüttes, a Horsa Banda és a Monostori Kulturális Egyesület. Az ökumenikus kenyéráldást Máté László református esperes, főjegyző és Takács Ferenc katolikus plébános celebrálják.

Szőnyben, a Petőfi Művházban 14 órakor indul a program. Itt ünnepi beszédet mond dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester és Turi Ádám, a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke. A műsorban közreműködik az Őrzők Együttes. A kenyérszentelést Nagy Attila, szőnyi református lelkész mutatja be. Lesz kemencés kenyérsütés, kísérő programként pedig a szőnyi Csuport Lajosné alkotásainak tárlatát tekinthetjük meg.

Szőnyben egyébként nem csupán ez az egy program ígérkezik a hétvégére, hiszen augusztus 17-re ismét élményfestét hirdetett a művház. Zsédenyiné Horváth Krisztina a létesítmény vezetője elmondta, jelentkezni a szonyikulturhaz@gmail.com e-mail-címen lehet egészen augusztus 17-én délelőttig. A résztvevők számát 18–20 főben limitálják. A tervek szerint a jövőben havi rendszerességgel tartanának élményfestéseket, a képek tematikája mindig az adott hónaphoz igazodik majd. 

Visszatérve a komáromi programokra, augusztus 20-a délutánján zenés piknikre várják az érdeklődőket a Generációk Házába. 15.45 sajtófotó kiállítás, helyi alkotók műveiből, ugyanettől az időponttól tekinthető meg Vecsey Viktorné: Amigurumi – azaz horgolt mesefigura tárlata, 16 órától Korpás Réka és a Bellő, 17.30-tól a Retrorollers, míg 18.15 Flopp zenekar lép színpadra.

Augusztus 20-án délután 16 órától családi rendezvényt szervezünk a Generációk Házában. Talán egy új hagyományt keltünk életre. Igyekszünk felvonultatni sok helyi értéket, helyi fellépőket, helyi kézműveseket, helyi alkotókat. Mindazokat, akik a hétköznapok során megbújnak….most ők lesznek porondon. Tanácsos pokróccal érkezni, hogy valódi piknik hangulat alakulhasson ki! Várunk mindenkit szeretettel! – tette hozzá Hajnal Dóra.

SZERETETTEL FELHÍVJUK FIGYELMÜKET AZ ÉSZAK-KOMÁROMI PROGRAMOKRA IS. Itt augusztus 19-én számos családi és néptánc program várja a látogatókat, illetve estefelé A nemzet aranyai című, ingyenes filmvetítésre kerül sor, közönségtalálkozóval egybekötve.