Kultúra 2023. 08. 16.

Szent István-napi programok Észak-Komáromban

Észak-Komáromban Szent István Nap (augusztus 20.) alkalmából már előző nap elkezdődnek a különféle családi és kulturális programok. A Tiszti Pavilon udvarán a népművészet lesz a központban, elsősorban ide várják a családokat. A Tátra Moziban közönségtalálkozóval egybekötött filmbemutató lesz, A Nemzet aranyai címmel, a film a legendás vízilabda csapatot mutatja be. Természetesen hírt adunk arról is, mikor kerül sor az augusztus 20-i ünnepi megemlékezésre és koszorúzásraa a Szent István szobornál.

AUG 19., 14:00 ÓRÁTÓL – NÉPMŰVÉSZET ÜNNEPE, TISZTI PAVILON

Augusztus 19-én már 14:00 órától várják a családokat az ingyenes „Népművészet ünnepére” a Tiszti pavilon udvarára (rossz idő esetén a Tiszti pavilon dísztermébe), ahol számos gyermekprogrammal készültek.

De nem csak a családosok számára lehet érdekes ez az esemény, hiszen délután a Generáció Táncműhely és a Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes lép fel.

Részletes program:

14.00 – Kézműves foglalkozások és ügyességi játékok

14.00 – Écsi Gyöngyi meseszínháza: A világ kenyere

15.00 – Gyermektáncház a Hárompatak zenekarral

16.00 – Badin Ádám meseszínháza: Juhfia Jankó

17.00 – Generáció Táncműhely és Lakatos Áron zenekara

18.30 – Feszty Árpád Kamara Néptáncegyüttes és a Pósfa zenekar


AUG. 19. 18:00 – A NEMZET ARANYAI – KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ ÉS FILMVETÍTÉS (TÁTRA MOZI)

Szintén augusztus 19-én 18:00 órától ingyenes filmvetítés kezdődik a Tátra Moziban, ahol a Nemzet aranyai című filmet vetítik. A mozi a legendás vízilabda csapatot mutatja be.

A film előtt (hat órától kezdődően) közönségtalálkozóra kerül sor, ahol a csapat 3 tagja lesz jelen, köztük a komáromi kötődésű Gergely István. A beszélgetésen túl játékok és ajándékok is várják az érkezőket.  

AUG. 20, 17:00 – KOSZORÚZÁS ÉS ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS A SZENT ISTVÁN SZOBORNÁL

A Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület már 17. alkalommal várja ünnepi műsorral az érdeklődőket a Szent István-napi megemlékezésre augusztus 20-án, vasárnap 17 órakor a Szent István szobornál.

A köszöntőt Keszegh Margit, az egyesület elnöke mondja el. Az ünnepi szónok dr. Juhász György, a Selye János Egyetem rektora lesz.
Ezek után sor kerül a hagyományos kenyérszentelésre, illetve kenyéráldásra a katolikus és református egyház képviseletében.
Az ünnepséget a martosi Mérges banda koncertje színesíti, Katona István vezetésével.

A koszorúzást ünnepi szentmise zárja a Szent András-bazilikában, 18:00 órától.


A DÉL-KOMÁROMI ÜNNEPI PROGRAMOK EZEN A LINKEN ÉRHETŐK EL. Itt augusztus 20-án délután zenés-családi pikniket szerveznek, többek közt Korpás Réka is fellép.