Város 2016. 10. 31.

Csúcsminőségű mammográf készülék Rév-Komáromban

Új emlővizsgálati (mammográf) készülék átadására került sor a Dr. Both László által irányított, Soxra radiológiai rendelőben a komáromi Tiszti pavilon udvarában, október 28-án. A direkt digitális Hologic Selenia Dimension rendszer forradalmian új technológia segítségével a mell 3 dimenziós ábrázolását teszi lehetővé.

Az eljárás – úgynevezett tomoszintézis – alapja, hogy a mammográf az emlő körül ívben elfordul, és így kb. 50 darab, egyenként 1 milliméteres vékony rétegre választja szét a bonyolult mammográfiás képet. (A legtöbb helyen használt hagyományos- akár digitális-mammográfok egy irányból csak egyetlen felvételt készítenek). Végeredményként egy sokkal aprólékosabb, térbeli képet kapunk, amely nagy mértékben segíti a helyes diagnózis felállítását.

capture
A készülék különlegesen érzékeny, új fejlesztésű detektora következtében nagyon alacsony sugárdózissal működik és nagyon nagy felbontású képet ad – a legkisebb képpont mindössze 0,07 milliméter. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy jelentősen csökken a némely esetben fájdalmas mellkompresszió is.

A legnagyobb előrelépés a gazdag tejmiriggyel rendelkező mell elemzése terén tapasztalható. A klasszikus mammográfiai kivizsgálás a tejmirigy szerkezete által kevésbé átlátható, így egyes rákos elváltozások nem észlelhetők.

A tomoszintézis eredményeként, a szakirodalomban leírtan, tudományosan bizonyított, hogy:

  • 29-41 százalékkal több emlőrák szűrhető ki, mint a hagyományos digitális mammográfiával
  • több emlőrák található meg korai stádiumban és kisebb méretben, emiatt a kezelés is korábban elkezdhető
  • 3:40 százalékkal kevesebb kiegészítő felvételt kell készíteni.

A Hologic mammográf készülék tulajdonsága, hogy a tomoszintézis rétegfelvételekből egy szoftver segítségével röntgensugár nélkül képes előállítani az összegzett 2 dimenziós mammográfiás képet, amelyet az amerikai hivatal, az FDA is elfogadott.

Ez a készülék nem csak a járásban, de egész Szlovákiában egyedülálló és a legmodernebbek egyike a világon a maga kategóriájában.

1

 

Szólj hozzá!