Sport Dél-komárom 2020. 11. 13.

Csúcson a jókais atléták

A dél-komáromi Jókai Mór Gimnázium sportolói még az ősz elején vettek részt az atlétikai diákolimpia ügyességi és váltófutó bajnokságának megyei küzdelmein. Deák Béla felkészítő tanárral, valamint Nagy Tibor Dávid és Gijka Edmond atlétákkal beszélgettünk.

– A járvány miatt azt gondoltuk, hogy az idei megyei versenyen csekély lesz a létszám, így meglepődve tapasztaltuk, hogy több száz versenyző jelent meg általános és középiskolás kategóriában egyaránt. Az országos döntőbe a legjobb 16 megyei csapatot hívták meg – nyilatkozta Deák Béla.

A svédváltó talán sokak számára ismeretlen sportág.

– Olyan futásnemről van szó, amelyben négy sportoló indul, akik közül az első 100, a második 200, a harmadik 300 méter után adja át társának a stafétát, majd az utolsó versenyző egy 400 méteres táv lefutását követően ér a célba – tájékozatott Nagy Tibor Dávid, aki a váltó második futója volt a megmérettetésen. Elmondása szerint a csapat nem volt még teljesen összeszokva, de hamar létrejött az összhang, melynek köszönhetően a megyei versenyen a dobogó első, az országos versenyen pedig a hatodik helyre értek fel.

Gjika Edmond gerelyhajításban indult.

– Először kislabdákat hajítottunk, ahol a felkészítő tanárok felmérték a képességeinket, majd ezt követően kezdtünk el a gerellyel dolgozni. A megfelelő technika elsajátításához ebben a sportágban különösen sok gyakorlás szükséges. Ez egésznek a titka a megfelelő csípőmozgás kifejlesztésében rejlik, miközben ügyelni kell arra, hogy ne forogjon el dobás közben a gerely, hiszen így nagyban csökkenhet a híjtótáv hossza.

Gijka Edmond a megyei versenyen 29,30, míg az országos megmérettetésen 30,50 métert hajított, így a megyei versengésen első, az országoson pedig nyolcadik helyezést érte el.

A tervek szerint a jókais fiatalok további versenyekre is készülnek, remélve, hogy ezzel is tovább öregbíthetik városunk hírnevét.

(Forrás: komarom.hu)

Szólj hozzá!