Város Dél-komárom 2021. 09. 01.

Átadták a megújult, energiatakarékos Jókai Mór Gimnáziumot

Augusztus 30-án hétfőn átadták a modern, energetikailag megújult Jókai Mór Gimnáziumot Dél-Komáromban.

Az eseményen részt vett Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Vereckei Judit tankerületi igazgató, dr. Molnár Attila polgármester és Benedek-Nagy Nikolett, önkormányzati képviselő.

Dr. Molnár Attila elmondta, a gimnáziumot érintő fejlesztés három forrás bevonásával valósult meg. Az önkormányzat 227 millió forintot nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, a TOP keretében, emellett Tatabánya Tankerület 65 millió forintot biztosított a megvalósításhoz. Ez utóbbi összeget az intézmény korszerűsítése mellett a Petőfi Sándor Általános Iskola ornamentikájának felújítására fordították.

A két iskolában folyó beruházásokhoz az önkormányzat közel 200 millió forint önerőt biztosított.

A gimnázium korszerűsítése így közel fél milliárd forintból valósult meg-tette hozzá városvezető.

-Vállalásunk volt, hogy három év alatt hárommilliárd forintot fordítunk az intézmények korszerűsítésére. Az épületek felújítása részben pályázati, részben önkormányzati forrásból valósult meg. Örömteli, hogy a jókais diákok és tanáraik az új tanév kezdetén, egy megújult iskolát vehetnek birtokba – fogalmazott a polgármester.

Vereckei Judit tankerületi igazgató elmondta, a fenntartó számára mindig nagy öröm, ha egy iskola fejlődik. Dél-Komárom pedig gondos gazdaként segíti, támogatja a város oktatási intézményeit. Az önkormányzattal 2018-ban indult a példaértékű együttműködés. Megállapodtak abban, hogy a TOP-os támogatás és az önkormányzat támogatása mellett, a tankerület is hozzájárul a projekthez.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy Dél-Komárom az elmúlt időszakban két és fél milliárd forintot meghaladó TOP-forrás felhasználásával modernizálta intézményeit. Örömteli , hogy a diákok immár a Jókai gimnáziumban is 21. századi környezetben kezdhetik meg a tanévet.

Czunyiné dr. Bertalan Judit hangsúlyozta, az átadó azért is szimbolikus, hiszen nem messze, a Jókai ligetben valósult meg a Zöld Város projekt, így az energetikai korszerűsítés szervesen illeszkedik Dél-Komárom zöld szemléletéhez, zöld szellemiségéhez. A gimnázium energetikai beruházása azt is jelenti, hogy Dél-Komárom zöld tudatosságból is példát mutat.

2019-2020-ban a TOP fejlesztés 
eredményeként a projekt keretén belül sor került a Jókai Mór Gimnázium épületének hőszigetelésére, fűtési rendszerének korszerűsítésére, a korábban megkezdett nyílászárók cseréjének folytatására, a tornatermi szellőzőrendszer korszerűsítésére, klíma szerelésére, akadálymentesítésre, valamint megújuló energia hasznosítására napelemes rendszer kiépítésével.

A felújítás célja, hogy a gimnázium épületében a mai kor technológiájának segítségével minimalizálják az energiafogyasztást és a CO2 kibocsátást. Az épület elavult gázfűtésének cseréje a gázfogyasztást jelentősen csökkenti. 2021-ben folytatódott a korszerűsítés, melynek során kicserélték a radiátorokat, a hozzájuk tartozó vezetékeket, illetve 4 termosztát beszerelésével kiépítették a vezérlést is.

Ez a hét, az átadások hete városunkban. A Napsugár Óvoda játszóudvarát és a Jókai Mór Gimnázium energetikai korszerűsítésének átadását követően csütörtökön, Szivárvány Óvoda játszóudvarát vehetik birtokba a gyerekek.

Forrás: komarom.hu