Kultúra Dél-komárom 2024. 03. 13.

Dél-Komárom, az 1700 éves fürdőkultúra városa

Március 26-án, 17 órától dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, tanszékvezető egyetemi docens, az ELTE BTK délkánja tart vetített képes előadást a Dél-Komáromban végzett brigetióti katona fürdő feltárásának folyamatáról a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban.

Az ELTE BTK Ókori Régészeti Tanszéke és a Komáromi Klapka György Múzeum már 1992 óta aktívan folytat régészeti feltárásokat Dél-Komárom térségében.

A 2021-es ásatási szezon kiemelkedő eredménnyel zárult, hiszen sikerült részben feltárni a légiótábor több ezer négyzetméter alapterületű fürdőjét, amelynek jelentősége Magyarországon csak az aquincumi Thermae Maiores fürdővel mérhető.

Szakmai szempontból kiemelkedő fontosságú, hogy sikerült pontosan meghatározni a fürdő építési idejét 101 és 105 között, ami akkorra tehető, amikor a XI. Claudia legio állomásozott a területen. Ezt azért tudták megállapítani, mert a fürdő egyik helyiségében a padlófűtésnél olyan téglalap alakú pecsétek voltak, amelyeken olvasható volt a XI. Claudia legio neve. Ez azt jelzi, hogy a fürdőt az említett időszakban építették.

A brigetiói katonai fürdőnél a falak kiváló állapotban maradtak meg, vörös mészkőlapokból készült padlók, padlófűtésrendszerek és medencék kerültek elő. Emellett egy késő római csontfésűket készítő műhelyt és egy arany nyakláncot, valamint több tucat bronz érmét tartalmazó kincslelet is felfedeztek, ahogy azt az egyetem korábbi közleményében is olvashattuk.

Ezt követően további feltárásokat végeztek a helyszínen az évek során. A munkálatok alatt pénzérméket, fürdéshez használt eszközöket és egy római katona sarujának nyomait is felfedezték már. A fürdőben hideg, meleg és langyos vizes medencék is voltak. A megtalált leletek egy része a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban került kiállításra.

A meleg vizes medencében több száz négyzetméteres területen padló- és falfűtés nyomaira bukkantak. Emellett találtak egy bronzból készült strigilist, amelyet a rómaiak a fürdőzéskor használtak testükre kent olaj és szennyeződések eltávolítására. A feltárt leletek között volt egy vas- és bronztégely is, amelyben kenőcsöt vagy olajat tartottak. De felleltek páncéltöredékeket, kerámiákat és hetvenöt pénzérmét is, amelyeket valószínűleg egy barbár betörés idején rejtettek el.

Dél-Komárom és környéke gazdag régészeti lelőhelynek számít, ahol rendszeresen kerülnek elő izgalmas leletek. A Duna menti városban 1990 óta folytatódnak régészeti ásatások. A szőnyi vásártér feltárásait követően néhány évvel ezelőtt a MOL városrész is kiemelkedő régészeti jelentőséggel bírt, amely során kiderült, hogy a római kori polgárváros mellett egykori katonai objektumokból álló település romjai is megtalálhatóak a területen.