Kultúra Dél-komárom 2023. 09. 12.

Idén is páratlan leletek kerültek elő a brigetiói ásatásokon

Még augusztus végén mutatták be a nagyközönségnek az egykori légiótábor területén talált új leleteket Dél-Komáromban. A légiótábor területén lévő 6000 négyzetméteres fürdőt három éve kutatják, minden szezonban 600–600 négyzetmétert vizsgálnak át.

Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet arra, az elmúlt harminc év leletanyaga immár méltó körülmények között, a Brigetio Öröksége Látogatóközpontban tekinthető meg, interaktív, látogatóbarát formában. Hozzátette, az ásatások még 1992-ben kezdődtek meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a komáromi múzeum együttműködésében.

Brigetio az egyik legfontosabb római kori lelőhely hazánkban, és az egyetlen olyan, ahol több mint harminc éve tervszerű, tudományos ásatások vannak, a város és sok más szervezet támogatásának köszönhetően – mondta Dr. Bartus Dávid ásatásvezető régész, az ELTE dékánja.

Felidézte, Brigetio három nagy részből állt: a polgárvárosból, a katonavárosból és a legiotáborból. Ez utóbbi helyszín több mint húszhektáros terület, itt zajlanak a jelenlegi ásatások. Az egész táborból háromezer négyzetmétert tártak eddig fel. A római korban mintegy hatezer katona állomásozott itt.

Az utóbbi években egy katonai fürdő feltárásán munkálkodnak, hatszáz négyzetmétert tártak fel ezen a nyáron is. Négy helyen nyitottak szelvényeket, egyebek mellett azokra a kérdésekre keresték a választ, hogy mikor építhették a fürdőt, milyen építési technikákat használtak.

-Nagyon sok padlófűtés- elemet és két új meleg vizes medencét találtunk. Ezek közül az egyik szögletes, a másik félkör alakú. Ilyet itt korábban még nem tártunk fel. Az ezekhez csatlakozó fűtőterek, vagyis kazánházak szintén előkerültek, illetve olyan építészeti elemek, melyeknek köszönhetően egyértelművé vált, hogy ezeket a száz négyzetméternél is nagyobb termeket kupolával, boltozattal fedték le. Emellett olyan rétegtani megfigyeléseket tettünk, melyekkel az egész fürdő keltezését, kronológiáját és periódusait tisztázni tudjuk. Az biztos, hogy a fürdő Kr. u. 101 és 105 között épült és a IV. század végén még használták, mert arról van adatunk, hogy a 370-es években felújítást végeztek rajta – tette hozzá dr. Bartus Dávid.

Tárgyi leletben szintén igen gazdag volt az idei ásatási év, csak pénzérméből több mint ezer darabot találtak, de kerültek elő bronztárgyak, szobrok, üveg- és kerámiatárgyak, valamint kisebb feliratos téglák.

2024-ben a meleg vizes traktus további részeit kutatják majd, várhatóan izgalmas leletanyagokkal. A távlati cél pedig egy szabadtéri régészeti park kialakítása.

(Forrás: a komarom.hu cikke alapján)