Régió 2014. 03. 12.

Dél-Komárom és Ógyalla sikeres közös fejlesztési pályázata

A dél-komáromi ipari park új területeinek bevonására közel 600 millió forintos közműfejlesztés kezdődik. Egy kilométeres belső út épül, valamint kerékpár- és gyalogutat létesítenek, kiépítik a közvilágítást, az ivóvíz-, szennyvíz- és a csapadékcsatorna hálózatot.

A beruházásra a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében közösen pályázott Komárom és Ógyalla. A szlovákiai település 170 millió forintos támogatást nyert el. A projekt részét képezik a fejlesztések határon átnyúló hatását biztosító, Ógyallával közösen nyújtott üzletfejlesztési szolgáltatások, mint kedvezményes területvásárlási és bérlési lehetőségek a partner ország pályázattal érintett területén székhellyel rendelkező vállalkozások számára.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, a beruházás hozzájárul a két térség gazdasági összekötéséhez. Az új komáromi Duna-híd, a 13-as főút már megépült elkerülő szakasza, valamint a főút Kisbérig tervezett szélesítése a felvidéki régiót Komáromon keresztül kapcsolja össze a székesfehérvári térséggel.

A megyei munkaügyi központ tájékoztatása szerint a komáromi ipari parkban mintegy 3 ezer ember dolgozik. Meghatározó munkaadó 1700 fővel a Nokia, a nagyobb vállalkozások közé tartozik a Huaweinek beszállító PCE Paragon Solutions Kft. (300 fő) és a gyógyszergyártó amerikai Mylan (312 fő). Nyomdaipari tevékenységet folytat az amerikai Motivating Graphics (248 fő) és a finn Stora Enso (200 fő). A műanyag autóalkatrészeket gyártó német Kasyer Automotive 122 főt foglalkoztat. A Schwöller Karnisgyár és a prémium autómárkák szőnyegeit előállító Racemark International egyaránt 40-40 főnek ad munkát.

(forrás: kekduna.hu, fotó: komárom.hu)

Szólj hozzá!