Város Dél-komárom 2019. 03. 08.

Dél-Komárom az egyik legenergiatudatosabb város

A Magyar Innováció és Hatékonyság (MI6) Nkft. Virtuális Erőmű Programja keretében ez évben is kiírta Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatát. Dél-Komárom is ott van a kitüntetettek sorában. A díjátadóra a hét közepén került sor az Országházban. A ceremónián a magyarországi zöld szakmapolitika elöljárói mellett Áder János köztársasági elnök is részt vett. Dél-Komárom díját Czita János alpolgármester vette át.

Dr. Molnár Attila polgármester elmondta: az önkormányzat tudatos döntések sorával igyekszik a legenergiahatékonyabb és legkörnyezetkímélőbb technológiák alkalmazására.

A városvezetés az utóbbi években energetikailag korszerűsítette többek között az Aprótalpak Bölcsődét, a Feszty Iskolát, a Tóparti, vagy épp a Csillag Óvoda épületét. Szigetelést kapott a Kultsár Szakközépiskola, a gimnázium felújítása pedig hamarosan indul. E beruházások mindegyike jelentős energiamegtakarítással jár a jövőben.

– Az egyik legelőremutatóbb projektünk kétségkívül a geotermikus energia hasznosítására irányuló fejlesztés. A hamarosan induló beruházásnak köszönhetően a város alatti termálvizet középületek fűtésére használjuk majd fel. További fontos lépés az energiahatékonyság területén, hogy Dél-Komáromban több helyen is az elektromos autók töltésére alkalmas állomásokat telepítünk – tette hozzá a városvezető.

A kiíró döntésének köszönhetően idén egyébként 24 megyei település részesült az energiatudatos és energiahatékony önkormányzat díjban.