Mix Dél-komárom 2018. 11. 19.

Dél-Komárom lett az „Év települése” a Virágos Magyarország versenyen

Idén ünnepli 25. évfordulóját Magyarország egyik legrégebbi és legsikeresebb versenye, a Virágos Magyarország, amelynek célja, hogy mind turisztikailag, mind pedig szó szerint felvirágoztassa a magyar településeket. A verseny jelentős turizmusélénkítő hatással is bír. A megmérettetésen városunk idén az „Év települése” címet érdemelte ki.

A verseny fővédnöki szerepét ezúttal is a közkedvelt műsorvezető-riporter, Borbás Marcsi töltötte be, akinek a neve nemcsak a magyar gasztronómiával olvad egybe: Marcsi elkötelezett a fenntartható és környezettudatos szemléletmód mellett, így munkássága tökéletesen egybecseng a Virágos Magyarország célkitűzéseivel.

– Komárom az országosan 324 indulót felvonultató versenyen a közép-dunántúli régiót képviselte. A díj elismerés városunk dinamikusan fejlődő zöldfelület fenntartási és városszépítő munkájáért. Gratulálunk a többi díjazottnak is! Köszönjük egész éves támogatásukat! – mondta Juhász Márton a Városgazda parkfenntartási műszaki vezetője.

A zsűri számos szempontot értékelt, többek között figyelembe vette a település gondozottságát, a nevelési-oktatási intézmények környezettudatos programját, sőt, azt is, hogy mennyire sikerült mozgósítani a helyi közösségeket.

A 25. jubileumi év több változást is tartogatott, változtak például a településkategóriák. Mivel a hazai települések több mint 50%-a 1000 fő alatti, az idei évtől lélekszám függvényében a következő öt kategóriában lehetett nevezni: 1000 fő alatti és feletti falvak, 50 000 fő alatti és feletti városok, illetve külön indulhattak a fővárosi kerületek. Szintén a negyedévszázados évforduló alkalmából a Magyar Turisztikai Ügynökség minden nevező települést egy facsemetével is megajándékozott. Idén „Jubileumi díjat” is kiosztottak, amelyet a legjobban teljesítő, valamint Arany Rózsa díjat kiérdemelt települések közül választott ki a szakmai zsűri.

A versenyre az elmúlt negyed évszázad alatt összesen 6750 település jelentkezett, az évek során összesen 1490 díj talált gazdára. A munkában országosan mintegy 50 ezer önkéntes vesz részt.

(komarom.hu)