Város 2015. 10. 16.

Dél-Komárom: Új alapokon a garázsadó

A helyi adóhatóság egyik feladata, hogy a rendeletben meghatározott adó beszedéséről gondoskodjon. Városunkban 1991-ben került bevezetésre az építményadó, mely több részből áll. Egy részük alól folyamatosan mentesültek a háztartások. Továbbra is az építményadó tárgyát képezik azonban: a garázsok, az üdülőépületek, és az ipari-kereskedelmi célt szolgáló létesítmények. Ezek közül most a garázsokra fókuszál a helyi adóhivatal.

– A garázsok jelentős része még nincs nyilvántartásba véve az adóhatóságnál. Ezúton kérjük a komáromiakat, hogy ha van a tulajdonukban garázs, de még nem fizetnek utána építményadót, akkor erről tegyenek bevallást – mondta el dr. Ströcker Renáta jegyző.

Garázsnak minősül minden olyan, a lakóingatlannal egybeépített épületrész vagy különálló építmény, például egy udvarban, ami gépjármű elhelyezésére alkalmas.

A bevalláshoz szükséges nyomtatvány beszerezhető a hivatalban, vagy letölthető a város honlapjáról. A kitöltésben az adócsoport munkatársai segítenek.

-Tájékoztató kampányt indítunk, az ellenőrzésekre ez év végétől lehet számítani. Felszólító levéllel keressük meg azokat a lakosokat, akik nem vallották be, hogy garázzsal rendelkeznek – tette hozzá a jegyző.

A garázsadó mértéke 300 Ft/négyzetméter/év. A 70 év felettiek mentesülnek az építményadó befizetése alól, azonban bevallást nekik is készíteniük kell – tette hozzá a jegyző.

Forrás: komarom.hu

Szólj hozzá!