Kultúra 2017. 08. 22.

Dél-Komáromba érkezik az Arany 200 vándorbusz!

Az Arany 200 vándorbusz teljes mértékben aranyból áll – no nem egészen úgy, ahogy az képzelnénk első olvasásra. Arany János tevékenységét, életét összefoglaló vándorkiállításról van szó, amely a híres magyar költő születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg. 

A kiállítást a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PEM) hozta létre. A múzeum május 15-én nyitotta meg „Önarckép álarcokban” című tárlatát budapesti székhelyén, amelyhez kapcsolódik ez a vándorkiállítás is. A jármű  július 10-étől járja az országot és a határon túli magyarlakta területeket.

Most pedig Dél-Komáromba érkezik!

 

Az egyedi látványvilágú kiállítás versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét.

A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, melyek nem csupán szórakoztató élményt nyújtanak, de mélyebb tudást is közvetítenek.

A kiállításhoz kérhető tárlatvezetés illetve foglalkozás is!

A tárlat látogatása ingyenes.

Az Arany busz szeptember 4-én hétfőn, délelőtt 10:00 órától délután 18:00 óráig állomásozik a Jókai ligetben.

 

Nem ez az első buszos vándorkiállítás, amit a PIM eddig megrendezett. 2008-ban a Nyugat-busz (a Nyugat irodalmi újság indulásának 100. évfordulójára); 2009-2010-ben a Nyelvet öltünk! (a Magyar Nyelv Éve alkalmából) és 2010-ben az „1800-as járat” Erkel Ferenc és a romantika kora (Erkel Ferenc születésének 100. évfordulójára) indítottak nagy sikerrel „buszjáratokat”.