Turizmus Dél-komárom 2023. 08. 08.

Díjeső köszöntötte Kamocsán a dél-komáromi KomGasztro csapatát!

Komárom város étele, a Jókai palacsinta is bemutatkozott az elmúlt hétvégén Kamocsán rendezett Gasztrofesztiválon. A kétnapos versenyről Különdíjjal és Arany fakanál díjjal távozott a dél-komáromi csapat.

A Komáromi Városmarketing és Turisztikai Kft. által működtetett Tourinform iroda munkatársai tavaly indították útjának a város közösségi oldalain látható KomGasztro című sorozatot. Az első évadban Dél-Komárom éttermeti vették sorra, majd Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda főzősorozatot indítottak. A szőnyi Kemencés Színben felvett részekben meghívott komáromi vendégekkel főztek együtt, majd a sorozat második évadának végén Szilárd a vendégek felkérésére megalkotta Komáromi új, ikonikus ételét az újra gondolt Jókai bablevest, de ezúttal levesél nélkül. Megszületett a komáromi Jókai palacsinta, mely azóta a legnevesebb magyarországi receptoldalokra is felkerült már, így a többek közt a nosalty-n is találkozhatunk a recepttel.

A sorozat idén az észak-komáromi vendéglátóhelyek meglátogatásával ment tovább, és persze folytatódott a Jókai palacsinta története is. A nagyközönség először a Komáromi napok alakalmával kóstolhatta az új ételt. A legújabb street food trendek szerint készült palacsinta később bemutatkozott az ErődFeszten, a Brigetio Gyógyfürdőben és a WF Szabadidőpark rendezvényén is.

– Nagy megtiszteltetésnek éreztük, hogy meghívást kaptuk a Felvidék, Szlovákia egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényére. Közel 800 adag palacsintával készültünk, amely a legnagyobb megelégedésünkre szinte azonnal, percek alatt elfogyott. Nagyon örülünk a Különdíjnak, és az Arany Fakanál díjnak is! Úgy érezzük, hogy ezzel már elértük céljaink egy részét, hiszen tovább tudtuk öregbíteni városunk, Komárom hírnevét Magyarország határain túl is – nyilatkozta Proczeller Tamás, a műsor házigazdája.

A díjak értékét tovább növeli, hogy a kamocsai zsűriben nem mellesleg olyan gasztro-nagyágyúk foglaltak helyet, mint Bede Róbert, a Paprika TV séfje, Vojto Artz, a Szlovák Szakácsok és Cukrászok Szövetségének elnöke, és Jarda Židek mesterszakács. A programra fellépők is érkeztek, színpadra állt a Polemic, Kökény Attila, Peter Srámek és a Neoton Família.

A komáromi Jókai palacsinta története azonban ezzel még korántsem ért véget, jövő tavasszal, nyár elején egy igazi nagy durranással készül a KomGasztro csapata, de, hogy mi is ez pontosan, az legyen a jövő zenéje…