Mix 2021. 09. 08.

Dolgozna egy olyan munkahelyen, amelyre büszke lehet?

Szlovákiában is egyre növekszik azok száma, akik olyan munkahelyet keresnek, amely nemcsak a fizetésről és a bónuszokról szól, hanem a munkafeltételekről és a munkáltató által képviselt értékekről is. Az életminőségükre igényes munkavállalók előnyben részesítik azokat a vállalatokat, amelyek modern megoldásokkal és környezetbarát módon működnek. Dunaszerdahely közelében hamarosan egy ilyen cég nyitja meg a kapuit.

Egy világszerte jelen lévő, az e-kereskedelem számára logisztikai szolgáltatásokat nyújtó amerikai cég, az Ingram Micro itt építi 190. üzemét. A vállalat közép-európai logisztikai központja szeptember közepétől a divatárut forgalmazó ABOUT YOU webáruházat szolgálja ki.

Teljes mértékben automatizált rendszerek irányítása alatt

A tágas csarnokban a termékek ki- és betárazására szolgáló szállítószalagtól kezdve az áruválogató és csomagelosztó gépsorokig szinte mindent automata rendszerek irányítanak. „A magas szinten automatizált disztribúciós folyamatot informatikai rendszerek támogatják, könnyebbé téve az Ingram Micro üzemében dolgozók munkáját. A világ 60 országában jelen lévő cégnek ez a legmodernebb raktára, amelyet a legfrissebb innovációkat felhasználva alakítottak ki” – mondta el Ctibor Gabaš, az Ingram Micro Slovakia IT-menedzsere.

A zöld energiákat is felhasználó, fűtött és klimatizált csarnok tetőzetére szolárpanelek kerültek, az elektromos autóval közlekedők számára pedig töltőoszlopokat állítottak fel a parkolóban. Röviden: az Ingram Micro Slovakia egy olyan logisztikai központot hozott létre, amely felkészült a koronavírus-járvány után felpörgő zöld gazdaság időszakára.

A munkáltató, amelyre a dolgozók büszkék lehetnek

A modern, robotizált és környezetbarát munkahely már önmagában elegendő ok a munkáltatói márkára való büszkeségre, de mindezt tovább fokozzák a munkavállalói szemszögéből is kiváló feltételek.

A kétműszakos munkarendben dolgozók számára két szünetet biztosítanak: az egyik az étkezési szünet, a másik pedig a munkavállaló által választott időpontban tartott pihenő. Az üzemi étkezdében 4 főétel és 2 leves közül választhatnak a dolgozók. Arra törekszünk, hogy a kínálat változatos és egészséges legyen, az ételek pedig lehetőség szerint helyi és szezonális alapanyagokból készüljenek. Beszállítónk komoly tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, neve pedig garanciát jelent a kiváló minőségre. Az étterem és a pihenőterületek kialakítása, azok kellemes hangulata szintén munkatársaink feltöltődését szolgálja“ – fejtette ki Silvia Slušná, az Ingram Micro Slovakia HR-menedzsere.

A regenerációra biztosított megfelelő idő és a nyugodt körülmények között eltöltött munkaszünet az Ingram Micro alapelvei közé tartozik. A világszerte 35 000 munkavállalót foglalkoztató vállalat tisztában van azzal, hogy sikerei mögött a céget mozgásban tartó emberek állnak. Csak azok tudnak kiváló teljesítményt nyújtani, akik jól érzik magukat a munkahelyükön, és jó munkatársakkal körülvéve örömmel látják el feladataikat.

Az első és a többi munkanap az Ingram Micro üzemében

„A munkahelyen az első nap mindig más, mint a többi: munkavédelmi oktatással és a biztonságos munkavégzéshez szükséges segédeszközök bemutatásával kezdődik, hiszen a dolgozók egészségének védelme prioritást élvez. Az első napon az új belépők átveszik a munkaruházatot, valamint egy üdvözlőcsomagot, amelynek tartalma kellemesebbé teszi a munkában töltött időt. Majd megismerkednek az oktatókkal, áttekintik a munkásszállítás, valamint az ebédrendelés rendszerét és bejárják az egyházkarcsai csarnokot” – foglalta össze az első napot Silvia Próniková, tehetséggondozási referens.

A kötelező képzéseket követően az oktatók megismertetik az új kollégákkal az összes folyamatot, eszközt és berendezést, amelyekkel dolgozni fognak. Ez néhány napig eltart, de kérdés esetén az oktatók továbbra is a rendelkezésükre állnak.

Ezt követően már csak a munkavállalón múlik, hogyan használja ki a fizetéséhez változó összetevőként kapcsolódó mozgóbért, amely fokozatos teljesítménynövelésre ösztönzi a dolgozót. A cég többi központjában tapasztaltak alapján az Ingram Micro a fő teljesítménymutatót (KPI) úgy határozta meg, hogy egyidejűleg megfeleljen az ügyfél számára és az alkalmazottak személyes céljainak is. Ezek a célok testesülnek meg a mozgóbérben. „Nem várjuk el, hogy az oktatást követő első napon valaki 100%-os teljesítményt nyújtson. Ez a folyamat akár néhány hétig is eltart, miközben a munkavállalók nyomon követhetik, miként alakul a hatékonyságuk. Ha pedig valaki elégedetlen a teljesítményével, oktatóink tanácsokkal segítik őt, illetve szükség szerint egyéni képzést is kaphat” – összegezte Michal Monoši, munkaerő-gazdálkodási vezető.