Mix 2020. 02. 26.

Döntsön Komárom a jövőnkről!

Már az önkormányzati választások időszakában is felmerült bennem a kérdés, vajon mi történt a szlovákiai magyarság fővárosában, Komáromban, hogy ennyire közömbösek a lakosok a közélet iránt, hiszen saját városunk következő 4 évének alakulásáról alig több, mint a választók negyede volt hajlandó véleményt mondani.

Szombaton egy újabb választás előtt vagyunk, és újra Komáromon az ország, de legalábbis a szlovákiai magyarság szeme. Tudom, sokan kiábrándultak az elmúlt 30 év politikai történéseiből, sorolják a hibákat, a hiányosságokat, mit hogyan kellett volna jobban csinálni. Igen, mindig lehet jobban csinálni, és ezt mi, a fiatalabb generáció is látja, saját bőrén érzi.

Komárommal szemben az államigazgatás nem volt túl következetes, annak ellenére, hogy vannak komáromi képviselők a parlamentben. Városunk méltón pályázhatna Felvidék fővárosa címre, de nem úgy bántak vele az elmúlt években. Lehet, hogy alacsonyabb lett a munkanélküliség, de ez nem annak köszönhető, hogy beruházások és új munkalehetőségek érkeztek volna a városba, hiszen sokan kénytelenek naponta ingázni munkahelyükre, elvéve ezt az időt családjuktól. Lesz egy szép új hidunk, de tudjuk-e, mit fog okozni ez a város közlekedésében? Hol az elkerülőút? Hol az izsai körforgalom? A Vág híd áldatlan állapotáról nem is beszélve. Erődrendszerünk egyedülálló Európában, mégis mostohán kezelik, míg ha átnézünk a Duna túloldalára, láthatjuk, milyen az, amikor az állam komolyan gondolja a turisztikai attrakciók fejlesztését.

Tudatosítanunk kell, hogy városunkért, a régió érdekeiért nem fog más kiállni. Szükséges, hogy ott legyünk a parlamentben, hogy felhívjuk a figyelmet az elmúlt évek történéseire, a déli régiók elhanyagolására. Mutassuk meg, hogy Komárommal számolni kell a jövőben is! A választások arról is szólnak idén, hogy ki merünk-e állni magunkért, és ilyen módon is kinyilvánítjuk véleményünket. Ne legyünk fotelforradalmárok! Higgyük el, hogy Komárom meghatározó erő lehet az elkövetkező 4 év alakulásában. Ha nem megyünk el szavazni, akkor pont az aktuális kormánypártokra tesszük le voksunkat.  A szlovák pártok ott lesznek, őket megválasztják a szlovák lakosok. Rajtunk múlik, hogy az elkövetkező időszak minket is érintő döntéseinél lesz-e, aki a magyarokat is képviseli, aki felemeli szavát érdekünkben, és ebben Komáromnak most szombaton döntő szerepe  lesz.

Változásra van szükség, ennek eléréséhez pedig ránk, Komáromiakra. 29-én szánjunk rá negyed órát napunkból, hogy beleszóljunk az elkövetkező 4 év alakulásába és tegyünk azért, hogy Komárom foglalja el méltó helyét az országban!

(Bauer Ildikó, a Magyar Közösségi Összefogás képviselőjelöltje)