Kultúra 2022. 01. 24.

Dráfi Mátyás megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet

2022. január 22-én a Stefánia Palotában került megrendezésre az immár 26. alkalommal megtartott Magyar Kultúra Napja Gála. Az ünnepségen átadták a Magyar Kultúra Lovagja címet és az Örökség serlegeket is. A díjazottak között kapott helyet Dráfi Mátyás, felvidéki színművész is.

Az esemény szervezője a Falvak Kultúrájáért Alapítvány, melynek küldetése a kulturálisan hátrányos helyzetű települések életminőségének fejlesztése, a kulturális örökség ápolása, valamint az egyenrangú kultúrák együttműködésének elősegítése.

A Magyar Kultúra Napja Gála helyszínéül szolgáló budapesti Honvéd Kulturális Központban adták át a Magyar Kultúra Lovagja címet és az Örökség serlegeket. A díjazottak között van a híres felvidéki színművész, színházigazgató és rendező, Dráfi Mátyás is.

fotó: indafoto.hu

Dráfi Mátyás a pozsonyi középiskolai érettségije után került a komáromi Magyar Területi Színházhoz 1959-ben, aminek 1969–1971 között igazgatója is volt. 1980-tól 1982-ig népművelő, azután – nyugdíjba vonulásáig – újból a Magyar Területi Színház, ill. jogutódja, a Komáromi Jókai Színház művésze. Hangjátékok, vers- és egyéb rádiós műsorok állandó közreműködője, kulturális műsorok műsorvezetője. Emellett előadóművészként is népszerű. Több énekes, verses hanghordozója is megjelent, valamint tucatnyi szlovák és magyar filmben is szerepelt. Az elmúlt évtizedekben számos díjjal jutalmazták tehetségét, többek között 1985-ben Érdemes művészi címet kapott, 2001-ben a Jászai Mari-díjat, 2017-ben pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét is átvehette.

foto: felvidek.ma

A Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein lovagiasan, huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998. szeptemberében hívta életre. A cím a művészi teljesítmény mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért is. Köszönet jele a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak. Az alapító küldetésének megfelelően kiemelten támogatja a „falvak lámpásainak” elismerését.

(hirtv.hu, alkotohazak.shp.hu, adatbank.sk)