Kultúra 2023. 03. 14.

Kossuth-díjat kapott Dráfi Mátyás színművész

Dráfi Mátyás Kossuth-díjas lett. Ezzel tovább bővült a szlovákiai magyar Kossuth-díjasok elitklubja: Grendel Lajos és Dobos László író, Tőzsér Árpád költő, Szarka Tamás és Szarka Gyula (Ghymes együttes), Szvorák Katalin népdalénekes valamint Boráros Imre színművész után ma Dráfi Mátyás részesült a legnagyobb presztízsű magyar állami kitüntetésben.

Dráfi Mátyás 1959-ben került a komáromi színházhoz, s az egyetemi éveket és néhány rövid évadot leszámítva annak nyugdíjazásáig tagja maradt. 1969 és 1971 között a Magyar Területi Színház igazgatója, majd művészeti vezetője volt.

A drámairodalom nagy hőseinek egész sorát játszotta el a színpadon, és bár vendégszerepelt magyarországi színházaknál, mindig a hazai magyar színjátszás volt a szívügye. Számos szlovák és magyar filmben szerepelt. Időnként ma is elvállal egy-egy szerepet, jelenleg A beszélő köntös című előadásban látható Komáromban.

2001-ben alapította meg a Teátrum színházi polgári társulást, amelynek keretén belül önerőből számos operettet, musicalt, operát (nagyzenekarral és operaénekesekkel), drámát és mesét adtak elő. A társulás a mai napig játszik, jelenleg a Háry János Kodály-művel járják a Felvidéket.

Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Jókai Színház örökös tagja. Alkotói, közösségépítő tevékenysége nem maradt az intézmény falai között, hiszen színészi, rendezői munkája mellett hosszú évtizedeken át és mind a mai napig jelentős feladatot vállal(t) a Felvidék kulturális életének gazdagításában.

Ha van a szlovákiai magyar színháznak „arca”, ikonikus alakja, akkor az Dráfi Mátyás – generációk számára ő testesíti meg „a szlovákiai magyar színművészt”. Egész életében kitartott amellett, hogy itthon, a Felvidéken kell terjeszteni a magyar kultúrát, és elhivatottan szolgálta az itteni magyar közönséget.

A művész 2022 novemberében ünnepelte 80. születésnapját. Ekkor egy egész pályáját összefoglaló fotógalériát állítottunk össze, amelyet a díjazás alkalmából ismét közzéteszünk.

A cikk kezdőképe: aTempo