Oktatás 2023. 11. 30.

Dukon Éva, a Selye János Gimnázium tanárának emlékére

A közelmúltban elhunyt, szeretett tanárnő emlékére tesszük közzé az iskola nekrológját.

Dukon (született: Goda) Éva – 1942 – 2023
Goda Éva tanárnő 1960-ban érettségizett iskolánkban – az akkori Tizenegyéves Középiskolában – Sztollár István tanár úr XI.B osztályában. Iskolánkból indult Pozsonyba, ahol 1965-ben a Komenský Egyetemen magyar–szlovák szakos diplomát szerzett.

1965-ben lett a komáromi magyar tannyelvű gimnázium megbecsült szlovák nyelv és irodalom – magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője, és végzett kiváló oktató-nevelő munkát. Hét osztálynak volt az osztályfőnöke, illetve helyettesítő osztályfőnöke, közel kétszázan mondhatják el, hogy osztályfőnökként is egyengette sorsukat.

Tanárnő már gimnazistaként is az aktív diákok közé tartozott, a gimnáziumban az első bemutatott háromfelvonásos vígjáték, Soós György Pettyes című darabjának egyik főszereplője volt, s az általuk elkezdett színjátszás folytatódott a gimnáziumban, sőt újból hagyománnyá vált. Ők voltak a Pettyesek.

Kezdő tanárként, amikor visszajött friss diplomával, tudását gyümölcsöztetve évekig vezette gimnáziumunk tánccsoportját és zenekarát is. Tanulóinak több sikeres fellépését őrzik a régi évkönyvek és fotóalbumok.

A komáromi magyar tannyelvű gimnázium volt talán a legfontosabb hely számára – a családja után. Tanárnő rajongott lányáért, imádta unokáját, büszkeséggel számolt be sikereikről.

Kollégái, diákjai mindig is csodálták tanárnőmunkakedvét, bizakodását. Jeles szakember, emberséges, diákbarát, de határozott pedagógus volt. Több százan őrizzük mosolygós arcát, közvetlenségét. Szlovák szakosként több éven át készítette diákjainkat a „Poznaj slovenskú reč” versenyére, ahol is nagyszerű eredményeket: kerületi 1-2. helyezést, valamint országos 2. helyezést értek el.

A kultúrmunka, a tanítás és az új módszereknek az oktatásba való bevezetése terén elért eredményes munkájáért az oktatási minisztérium 1970- és 1987-ben kerületi kitüntetésben részesítette.

Tanárnő 2002-ben ment nyugdíjba, de szívesen járt vissza iskolájába.