Régió 2018. 10. 22.

Dunai hajókázások, éjszakai erődtúrák és helyi termékek kóstolói jellemezték a Dunamente TDM sikereit az elmúlt egy évben

Már több, mint egy éve annak, hogy a Dunamente TDM igazgatói posztjára új személy került. Ez idő alatt a szervezet átesett egy teljes arculatváltáson, valamint több sikeres rendezvényt és programot is maga mögött tudhat. Többek között hozzájuk kötődik a Dunamente Ízei termékkóstoló est, a Holt-Vágon megtartott nyárzáró piknik, valamint a komáromi Erődben megtartott éjszakai túrák is. A szervezet elmúlt egy évéről, jelenéről és jövőbeli terveiről a Dunamente TDM ügyvezető igazgatóját, Bauer Ildikót kérdeztük.

A Komárom és Párkány közti településeket, vállalkozásokat, valamint civil szervezeteket összefogó Dunamente TDM 2015 decemberében alakult meg. A szervezet legutóbbi igazgatóváltására tavaly júliusban került sor, azóta pedig Bauer Ildikó tölti be a tisztséget.

De mi is pontosan az a TDM és milyen szerepet tölt be a Dunamente TDM a régió életében? Ebbe maga az igazgatónő avatott be minket.

“Maga a turisztikai desztinációs menedzsment (TDM), mint fogalom és meghatározás, nyugatról jött. Az ottani szakemberek már jóval korábban tudatosították, hogy az egymást kiegészítő turisztikai vonzerők sokkal könnyebben eljutnak az emberekhez, mint külön-külön az attrakciók. A Dunamente TDM is ezen alapszik. Lényege, hogy a desztinációban lévő önkormányzatokat, vállalkozókat bekapcsolja a szervezetbe és az általuk kínált attrakciókat segítünk úgy összeállítani, hogy az az ő érdeküket és a desztinációt is szolgálja. A Dunamentén is rengeteg értékes terület van: borfaluk, fürdőkomplexumok, történelmileg fontos városok, amiket érdemes összefogni” – beszélt Bauer Ildikó a szervezet alapvető céljairól.

A Dunamente TDM igazgatónője, Bauer Ildikó (jobbra) nemcsak szervezője, de aktív résztvevője is a szervezet rendezvényeinek

A Dunamente TDM a megalapítása óta több igazgatóváltáson is átesett. A jelenlegi vezetés azonban megpróbálta új alapokra helyezni a szervezetet, mely fokozatos és hatékony munkával egyre fontosabb szerepet tölthet majd be a lakosok és a turisták életében. “Én személy szerint a lassú építkezés eredményességében hiszek, ezért egy hosszútávú stratégiát fektettünk le. Az elsődleges célunk azonban az volt, hogy útnak indítsuk a szervezetet, aminek részeként egy teljes arculatváltást hajtottunk végre új logókkal, motívumokkal, weboldallal és kiadványokkal. Emellett néhány olyan dologba is belevágtunk, melyeknek azonnal látható eredményük van. Olyan rendezvényeket indítottunk el, ami a helyieknek és a turistáknak is egyaránt szólnak. Ilyen többek között az éjszakai erődtúra, a napnyugtai hajókázás, vagy a kultúrtörténeti séták Mácza Mihály történésszel, melyek mindenki számára szolgálnak érdekességekkel” – mondta Bauer Ildikó.

A szervezet rendkívül nagy hangsúlyt fektet a helyi termelők és termékeik népszerűsítésére, amihez kapcsolódóan több esemény is megrendezésre került az elmúlt egy évben. Azonfelül, hogy a lakosságot is szeretnék közelebb hozni a helyi termékekhez, Bauer Ildikó azt is fontosnak tartja, hogy a régióba érkező turisták is könnyen megismerkedhessenek a különleges ízekkel:

“Szeretnénk felhívni a közvélemény figyelmét a helyi termékekre és arra, hogy vásárolják ezeket a minőségi gasztronómiai különlegességeket. Ennek megfelelően igyekszünk minél több helyen megjelentetni a termelőket. A Dunamente ízei elnevezésű termékkóstoló is ennek a törekvésnek volt az egyik állomása, a Nyárzáró piknik a Holt-Vágon pedig ennek a rendezvénynek volt egyfajta szabadtéri verziója. Hosszútávú terveink között szerepel továbbá, hogy irodáinkat olyan kisboltokká alakítsuk át, ahol egy amolyan helyi kincsesládaként minden termék megtalálható és megvásárolható.”

Néhány helyi termék már jelenleg is megvásárolható a komáromi irodában, a Klapka téren

Itt azonban még korántsem merül ki a Dunamente TDM munkája, hiszen a koordinálás, összehangolás és rendezvényszervezés mellett szolgáltat is, többek között a már imént említett Turisztikai Információs Központ irodáiban. Komáromban ez az iroda a Klapka téren található, a turisták és a helyiek számára pedig egyaránt nyitva áll. “Mindenkit sok szeretettel várunk, aki érdeklődik a régió és a programok iránt, egyszerűen útbaigazítást kér, esetleg helyi terméket vásárolna ajándékba, vagy saját maga számára. Olyan is előfordult, hogy valaki egy szerelmes levelet fordíttatott le velünk  (nevet), de alapvetően turisztikai témákkal foglalkozunk. Az iroda hatáskörébe tartozik az idegenvezetés, igény szerint pedig akár többnapos programot is össze tudunk állítani idelátogató csoportoknak” – mesélt az iroda mindennapjairól az igazgatónő.

Bauer Ildikó végezetül a szervezet közel- és távolabbi jövőbe nyúló terveibe is beavatott: “Jelenleg egy applikáción dolgozunk, mely egy helyre gyűjti az attrakciókat és további lehetőségek mellett képes akár tematikus városnéző sétákat is ajánlani a felhasználónak. Emellett a magyarországi TDM-ekkel is nagyon jó a kapcsolatunk, aminek köszönhetően elindult a diskurzus egy határon átnyúló Dunamentéről, közös stratégiával, programokkal és akciókkal annak érdekében, hogy a nemzetközi piacon megerősítsük a pozíciónkat. Bízunk benne, hogy ez az elmúlt egy év még csak a kezdete volt egy rendkívül gyümölcsöző és sikeres időszaknak. Tim Manson, Birmingham turisztikai fejlesztési és marketingvezetője írta le pár évvel ezelőtt: »30 millió vendégünk van éves szinten, akik 5 milliárd fontot költenek. 25 új hotelünk épült az elmúlt 6 évben. Ehhez azonban meg kellett előbb teremteni az infrastruktúrát, amihez szükség volt 25 évre. Hosszú távú fejlesztési koncepcióra van szükség.« Mi most ebben az előkészítő fázisban vagyunk, de bízunk benne, hogy a kemény munka eredményeket fog hozni.”