Mix 2019. 08. 16.

Egy komáromi cég tört be elsőként a bérelhető elektromos rollerekkel a szlovák piacra

Július végén mondhatni vírusszerűen terjedt el a hír a szlovák médiában, miszerint megjelentek Szlovákiában az első bérelhető elektromos rollerek. A Mint cég elsőként Pozsonyban helyezte üzembe a bérelhető rollereket és rögtön az első napokban hatalmas érdeklődés fogadta a dolgot, a felhasználók és a média részéről egyaránt. A szolgáltatást fokozatosan egyre több szlovákiai városban is szeretnék elvinni. Következő helyszínként ráadásul épp Komáromot jelölték meg, ami egyben a cég székhelye is. 

Szlovákiában az elsők

Habár a bérelhető elektromos rollerek Szlovákiában újdonságnak számítanak, a világon már számos helyen elérhetőek. Hasonló elven működik, mint a prágai LIME, mely pár évvel korábban jelent meg Csehországban. A kölcsönzéshez elég letölteni az iOs és Android telefonokon egyaránt működő Mint applikációt és regisztrálni magunkat a rendszerbe, majd a rolleren található QR kód beolvasásával már szabadon használhatjuk a járművet. A rollereket csak a meghatározott területen belül lehet használni, mely pillanatnyilag még csak Pozsony Óváros városrészét jelenti.

Nem győzik eléggé hangsúlyozni a biztonságot

Az üzemeltetők elsősorban az elővigyázatosságra hívják fel a figyelmet. A rollereken közlekedők ugyanis pont annyira vannak kitéve a baleset veszélyének, mint a kerékpárosok. Weboldalukon, valamint a mobilalkalmazásukon keresztül is erősen ajánlják a védősisakok, valamint a kerékpárosoknak és görkorcsolyásoknak fenntartott útvonalak használatát. Csakugyan hangsúlyozzák a helyes parkolás szabályait, rámutatva, hogy hova és hova ne parkoljunk, valamint arra, hogy tudjuk a legkevésbé akadályozni a gyalogosokat.

Veszélyes üzletág

Rengetegen teszik fel a kérdést, miszerint hogy lehet megakadályozni a lopást így, hogy tulajdonképpen bárki számára elérhetőek a rollerek? Pozsonyban az első héten az 50 rollerből 25-nél jelzett lopást a rendszer. A rendőrség és a rollerekbe épített GPS modul segítségével végül valamennyi járművet sikerült megtalálni. Lopás esetén a kiszabott büntetés összege 900 € és akár szabadságvesztés is fenyegeti az elkövetőt.

Komárom a következő célpont a radaron

A bérelhető elektromos rollerek Komáromban elsőként a belvárosában lesznek majd használhatók, egészen pontosan a Komenský utcától a VII-es lakótelepig. A díjszabás nem válozik a pozsonyihoz képest, az elérhető rollerek száma viszont kevesebb lesz a fővároshoz képest.  „Terveink között szerepel elektromos kerékpárok és mopedek üzemeltetése is. Mivel Komárom kisebb városnak számít, ezért döntöttünk úgy, hogy a városban valamivel kevesebb elektromos rollert bocsátunk rendelkezésre“ – tette hozzá a bérelhető elektromos rollereket üzemeltető Mint cég ügyvezetője.