Város 2015. 09. 30.

Egy komáromi panelházat megszálltak a denevérek

A NapiGerzson blogon olvasható egy érdekes írás – Gerzsont, azaz Kovács Dávid képviselőt egy Király Püspök utcai, kétségbeesett lakó kereste meg. Az illető az idősek otthona melletti sarki panelházban él – amelyet “megszálltak” a denevérek. A “jómadarak” zajos éjszakai életet élnek, visításukkal lassan őrületbe kergetik az ott lakókat. Nekik pedig fogalmuk sincs, kihez forduljanak segítségért, hogyan védekezzenek a “betolakodók” ellen – lévén a denevérek védett állatok.

“A panelház, amiben lakom, már jó pár éve a denevérek megszállása alá került – idézünk a levélből. – Most jutottam el arra a pontra, hogy besokalltam. Valahogy befészkelték magukat a panelba, és az ősz kezdetétől a tél közepéig itt tanyáznak, nem kis problémát okozva. A blokk szélén lakom, az ágyam a szélső fal mellett van, és minden este 20 órától hajnali 5-6-ig koncerteznek. Őrült hangos visítással és kaparással vannak, szinte már várom, mikor törnek be a lakásba. Mintha az agyamat kaparnák és mintha a bőrüket nyúznák olyan hangos őrjítő visítással vannak.
Egész éjjel ródeóznak, mellettem alszik a kislányom is, aki hatszor ébred fel, rosszakat álmodik, rólam ne is beszéljünk, mert én semmit sem alszok tőlük. Nekem dolgoznom kell, gyereket nevelnem, viszont ha fáradt, álmos vagyok, ideges vagyok, szóval az egész létünket őrjítik meg. Voltam a “bytové družstvon”, ott kaptam egy telefonszámot egy hölgyre, akinél panaszkodhatok, és akit nem tudok utolérni. Megoldással pedig nem is nagyon kecsegtettek, mivel ugye VÉDETT ÁLLATOKRÓL van szó.
Én már nem tudom, kihez, mihez forduljak, hogy véget érjen ez a rémálom.”

Denevérek egy panélház repedésében
Denevérek egy panelház repedésében

Bámilyen hihetetlen, de a hazai denevérfajok közül több is megtelepedhet panelházakban. Ez elsősorban azon fajokra jellemző, melyek természetes élőhelyeiken a faodvakon kívül szállásként előnyben részesítik a magas sziklafalak, nagyobb barlangbejáratok repedéseit, a kőzetrétegek egymással párhuzamos felületei közti réseket. A denevérek elsősorban a kora tavaszi és a nyár második felétől a tél közepéig tartó időszakban válnak rendkívül kellemetlenné a lakók számára.

Szólj hozzá!