Mix 2017. 04. 28.

Egy komáromi zsaru élete

Vannak akik tisztelik őket, mások tartanak tőlük, azonban a legtöbben nem is tudják, milyen az élete egy komáromi, zöld ruhás rendőrjárőrnek. Sokan azt gondolják, hogy csak fel-alá autókáznak, semmi dolguk sincs – eközben azonban gyakran kerülnek életveszélybe, kőkemény döntéshelyzetekbe, éles, feszült szituációkba. Egy állami rendőrjárőr név nélkül nyilatkozott lapunknak.

„Minden nap tele van olyan veszélyekkel, amiket az egyszerű emberek csak a filmeken látnak.” Két fajta járőr van: egyesek azokat az épületeket védik, amelyek biztonsági összeköttetésben állnak a rendőrséggel – ezek pénzintézetek, benzinkutak és pénzváltók. Mások azonban bűntények és betörések esetén szállnak ki bevetésre. Ez több feladatot, komolyabb adminisztrációt, és gyakori túlórázást követel meg. Sokszor még a bíróságnak is besegítenek. „Megesik, hogy egy bíróság nem tud kikézbesíteni egy levelet. Ilyenkor mi kerítjük elő az illetőt, mi nyomozzuk ki, hol tartózkodhat.” Emellett betöréseknél helyszínelnek, felmérik a kárt, kihallgatják a gyanúsítottakat.

Kihallgatáskor mi a helyzet a magyar nyelv használatával?
„Gond nélkül lehet kérni tolmácsot. Ez alanyi jogon jár annak, aki nem biztos a szlovák nyelvben, hacsak a rendőr nem tud magyarul.”

Sokan azt hiszik, egy rendőrnek „mindent szabad”.
Nos ez egyáltalán nem így van! „A rendőrautók GPS követővel vannak ellátva, sőt, a rendszer azt is érzékeli, milyen erősen nyomjuk a gázt. És lényegesen szigorúbban veszik, akár a gyorshajtást, akár a sziréna használatát, hiszen minden kihágásra odafigyelnek!”

A „zsebre fizetés” sem úgy működik, ahogy sokan gondolják: a rendőröket jobban nyomon követik, mint a civileket. Ahogy ők tartják viccesen: „Fél lábbal a börtönben vagyunk, minden tettünk számít.” Nagyon sok múlik azon is, ki mellé kerül egy kezdő rendőr, ki az, aki betanítja élesben, ki mennyire figyel oda a másikra. Akit kiengednek a képzésről, az megfelelt, de hogy valójában mennyire készült fel, az csak munka közben derül ki.

„Eleinte úgy érzed magad, mint egy nagy nulla. Nem fokozatosan tanulsz bele a dolgokba, hanem bedobnak a mély vízbe. Minden szolgálatot más párosításban kéne teljesíteni, de az a legjobb, amikor valakivel összeszoksz és úgy megbízol benne, hogy már a szemöldöke állásából tudod, mi lesz a következő lépése.”

A rendőri felszerelés kötelező eleme egy fegyver két tárral, gumibot, bilincs és kulcs, KO spray, síp. A rendőrautóban található két golyóálló mellény és tüskés fekvőrendőr is, melyen ha áthajt az autó, kilyukadnak a kerekei (mint a filmeken…). Egy jó minőségű kesztyűt sem árt beszerezni – ez ugyanis a testi sértéseknél megelőzi a fertőző betegségek terjedését. „Előfordulhat, hogy például egy fertőzött leköpi, vagy megharapja a rendőrt, ilyenkor karanténba helyezés, azonnali kezelés és oltások sora következik. A minőségi kesztyű megelőzheti a bajt.”


A rendőrnők száma meglepően magas a környéken, sajnos azonban fennáll a veszélye, hogy krízishelyzetben nem ugyanúgy állják a sarat. A férfirendőrök ezért ezt úgy érzik, egy emberrel több, akire vigyázni kell. „Amikor terepre megyünk, a férfiak alapjáraton nem bírják elviselni, hogy egy nő dirigál nekik. Ha az illető alkohol hatása alatt áll, akkor ez duplán igaz. Egy férfi rendőrnek is van mit csinálnia, hogy megállítsa az elkövetőket. A lakosokban alapból semmi tisztelet nincs feléd, sok a goromba ember, visszaszólnak, neked pedig tűrnöd kell a szóbeli támadást. Idővel meg lehet szokni és elvonatkoztatni, de nem egyszerű.”

A rendőri hivatáshoz olyan hozzáállás és személyiség kell, hogy az ember ne valaki akarjon lenni általa, hanem valamit akarjon csinálni valakiért. „Rengeteg rossz dologgal találkozol, de a jó felülírja mindezt. Míg a káromkodást és köpködést már normálisnak veszed, a ritkábban előforduló köszönetnyilvánítás és a hálát jobban becsülöd. Például ha egy betörőt, vagy egy agresszív férjet beviszel, tudod, hogy valakit megmentettél vele.” Mostanában gyakori, hogy a bántalmazott feleségek a szóbeli rágalmat is bejelentik, és ha tényleg bebizonyosodik a bűntett, pszichológus bevonásával zajlik az ügy kiderítése. „Ha kihívnak, mert a szomszédasszonnyal kiabál az ura, a feleség általában nem meri bevallani, mert ott van mellette a férj is. Ha viszont szétbontod őket két szobába, akkor kiderül, hogy például fél órával ezelőtt klopfolóval bántalmazták a nőt – és ennek persze nyoma is van. Súlyos hiba, ha valaki megvárja, hogy nagy legyen a baj.” Ha gyerekek is érintettek, a kisebbeket speciális termekben, játékok közt figyelik meg.

Mi lehet vajon az, amit képtelenség megszokni?
„A halálesetek közlését a hozzátartozókkal. Látod a családot, a gyereknek esetleg szembesülnie kell egy szörnyű látvánnyal. El kell nekik mondani, mi történt és ez gyakran a járőrök feladata.”

A rendőrök életében nap, mint nap adódik új helyzet, amire nem lehet felkészülni. Nincs rá sablon, hogy milyen bűnténynek hogyan kell zajlania. Minden esetnek meg van a saját módszerre, de az a legnehezebb, hogy az ember megfelelően tudjon kezelni egy-egy szituációt. Volt már, hogy lőni kellett, természetesen úgy, hogy a lehető legkisebb kárt okozzák a tettesnek. „Előfordult már, hogy kevésen múlott a testi épségünk, ezt akció után meg is beszéltük, hogy nem volt mindegy a helyzet.
A ’mi történt volna ha’… gondolatokat azonban el kell hessegetni.”

Rendőrnek készülsz? Nem árt jól meggondolni. „Ha el vagy határozva, vidd is véghez, de kérdezd meg magadtól, miért is akarod? Mindenki, aki csak káromkodik és lemondja a rendőröket, próbáljon ki csak egy napot, amikor úgy mész haza, hogy remegsz a kimerültségtől – pszichésen és fizikálisan is. Mi nem csak furikázunk, de aki nem ismer, nem is lát bele, mivel jár ez a munka. Állítgatunk, szondáztatunk, de nem mindegy, hogy például ezzel is, mennyi balesetet előzhetünk meg. Minden egyes része a napunknak azért van, hogy életeket mentsünk.”

-Milány Kincső-
Fotók: illusztrációs fényképek, forrás: internet

Szólj hozzá!